Od českých dušiček k modernímu Halloweenu Když tradice pečení spojuje staletí
Slovo „Halloween“ vzniklo zkomolením anglického „All Hallows‘ Evening“ – Večer všech svatých. Křesťanský svátek ustanovil papež Bonifác IV. již roku 609, a to převzetím keltské Samhain – oslavy konce léta, kdy se podle víry stírala hranice mezi světem živých a mrtvých. V minulosti existovaly tradice spojené s Dušičkami, kdy se věřilo, že se duše zemřelých vracejí na zemi. Pro jejich utišení a pomoc se používalo mléko a máslo. Večer před svátkem Všech svatých dávali lidé do lamp máslo místo oleje. Hořící máslo mělo duším trpícím v očistci ulevit od spálenin a popálenin. Na stůl se dávalo studené mléko, kterým se příbuzní pokropili, aby osvěžili a ochladili duše zesnulých. Peklo se speciální pečivo nazývané „kosti svatých“ ve tvaru křížem položených hnátů nebo „dušičky“, které se darovalo žebrákům, aby duším zajistilo klid. Dnešní děti vyřezávají dýně a sbírají sladkosti, naši předkové pekli „kosti svatých“ – bochánky ve tvaru kostí – a nosili mléko na hřbitov jako obětinu pro duše zemřelých. Mlékárna Valašské Meziříčí připomíná příběh propojení staročeských tradic s moderním Halloweenem a uvádí dva recepty, které obě éry spojují.
„Ať už slavíte Halloween nebo vzpomínáte na zesnulé o Dušičkách, pečení a sdílení jídla spojuje lidi napříč generacemi. Naše recepty dokazují, že tradice nemusí být v rozporu s moderními oslavami – naopak se mohou krásně doplňovat,“ říká Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékárny Valašské Meziříčí.
Když tradice chutná: Recepty pro celou rodinu
Mlékárna Valašské Meziříčí propojuje staré a nové v podobě dvou receptů využívajících tradiční mlékárenské produkty z Valašska.

🎃 Halloween muffiny se zeleninou a ovocem
-
Banán, jablko a mrkev dodají přirozené sladkosti a vláčnosti
-
Bílý a smetanový jogurt z Valašska zajistí krémovou chuť
-
Strašidelná výzdoba s bonbónovými očima a upířími zuby
-
Počet porcí 15 kusů | Čas: 1,5 hodiny
Ingredience na těsto:
-
1 banán
-
1 jablko
-
1 menší mrkev
-
150 g Bílého jogurtu z Valašska
-
370 g polohrubé mouky
-
270 g cukru krystal
-
50 g másla
-
3 vejce
-
špetka soli
-
1 balíček kypřícího prášku
-
1 lžička vanilkového extraktu
-
1 lžička skořice
Na krém:
-
300 g Smetanového jogurtu z Valašska
-
200 g Čerstvé smetany ke šlehání z Valašska
-
4 lžíce moučkového cukru
-
3 lžíce kakaa
-
ztužovač šlehačky
Ozdoba: kyselé žížalky, bonbony oči, upíří bonbony zuby
Postup:
Banán rozmačkejte, jablko a mrkev nastrouhejte a rozmixujte na hladkou směs. Předehřejte troubu na 190 °C, připravte formu s papírovými košíčky. Rozšlehejte vejce s cukrem a vanilkou, přidejte jogurt, rozpuštěné máslo a ovocnou směs. V jiné míse smíchejte mouku, kypřící prášek, sůl a skořici. Spojte mokré a suché ingredience, naplňte košíčky do 2/3. Pečte 30 minut při 190 °C (test špejlí). Vyšlehejte krém ze smetany, jogurtu, cukru a ztužovače, vmíchejte kakao. Ozdobte vychladlé muffiny krémem a strašidelnými dekoracemi.

👻 Strašidelný jogurtový pohár
-
Jednoduchá svačinka připravená za 30 minut
-
Vrstvený dezert s müsli, bílým jogurtem z Valašska a čerstvým ovocem
-
Marshmallow strašidýlko jako roztomilá ozdoba
-
Počet porcí 2 | Čas: 30 minut
Ingredience (2 porce):
-
300 g Bílého jogurtu z Valašska
-
80 g müsli
-
maliny, ostružiny nebo jiné ovoce dle chuti
-
marshmallow
-
černá potravinářská barva nebo roztavená hořká čokoláda
Postup:
Na dno sklenice dejte vrstvu müsli. Přidejte vrstvu bílého jogurtu. Navrch naaranžujte čerstvé ovoce. Na marshmallow nakreslete obličej pomocí černé barvy nebo čokolády. Napíchněte strašidýlko na špejli a ozdobte pohár.
.
