ČESKÝ KAPR 2025 – memoriál Ing. Eduarda Levého ZNÁ SVÉ VÍTĚZE

Ve dnech 2. – 3. prosince 2025 se uskutečnil další, v pořadí již 19. ročník, prestižní celostátní gastronomické soutěže „ČESKÝ KAPR“, memoriál Ing. Eduarda Levého, opět v Národním zemědělském muzeu v Praze. Soutěž „Český kapr“ Asociace kuchařů a cukrářů ČR, regionální pobočky Šumava je celostátní gastronomickou soutěží v rámci AKC ČR.

Záštitu nad 19. ročníkem soutěže převzali: ministr zemědělství ČR Mgr. Marek Výborný
a prezident AKC ČR Bc. Miroslav Kubec.

Označení Český kapr je registrovanou ochrannou známkou Rybářského sdružení ČR a je zárukou vysoké kvality této potraviny. Její konzumace se však z velké části redukuje na přípravu smaženého kapra. 40% roční spotřeby kapra se realizuje o vánočních svátcích. Snahou organizátorů soutěže je podpora vzniku nových, moderních kulinářských úprav z této cenné suroviny, ale především podpora růstu dovednosti, tvořivosti a umu soutěžících.

Do finálového klání postupuje 12 nejúspěšnějších účastníků z korespondenční části soutěže,
a to v kategoriích junioři a senioři. Úkolem každého finalisty byla příprava čtyř porcí moderního hlavního chodu včetně přílohy s použitím dominantní suroviny – filetu z kapra, doplněné zeleninou firmy Bonduelle, v časovém limitu 60 minut.

Hodnotící komise soutěže složená z výrazných autorit – Bc. Miroslava Kubece, Tomáše Poppa, Davida Kaliny, Lukáše Uhra, Jakuba Sedláčka, která hodnotila především zručnost, moderní technologické postupy, nápaditost, chuť, vůni a prezentaci na talíři. Letošní ročník soutěže hodnotila i technická komise jako na mezinárodních soutěžích ve složení Vojtěch Petržela, Jonáš Slusariuc a Jan Horák.

V kategorii juniorů obsadil první místo ve zlatém pásmu Nazar Ivasechko z Akademie hotelnictví a cestovního ruchu Plzeň s receptem Kapr, Květák, Garum, Brambor, Glazé, Kopr. Druhé místo ve zlatém pásmu obsadila Yaroslava Kelemen ze Střední školy Slavkov – Austerlitz a na třetím místě také ve zlatém pásmu skončil Eduard Tsitsey z Hotelové školy Plzeň, U Borského parku 3.

V kategorii seniorů obsadil první místo ve zlatém pásmu Vojtěch Kletečka z Potravinářského pavilonu Um, ČZu Praha Suchdol s receptem Kapr konfitovaný v citronovém másle s pečeným špekem a jablky, bylinková žemle s bílým zelím a kadeřávkem, smažený kapr s koprovým prachem a velouté ze šťávy z kysaného zelí. Na druhém místě ve zlatém pásmu skončil Daniel Pálka z Fairmont Golden Prague – Zlatá Praha a na třetím místě skončil také ve zlatém pásmu Martin Košárek z restaurace Mace Tábor.

ceny pro vítěze

Jak hodnotí s časovým odstupem člen degustační komise pan Jakub Sedláček vystoupení soutěžících?

V rámci práce chuťové komise, která hodnotila především chuť a vzhled pokrmů, bychom rádi zhodnotili celkovou úroveň soutěže Český kapr 2025.

V obou kategoriích se opakovaly zásadní problémy zejména ve zpracování hlavní suroviny – kapra. Ve velké části soutěžních výrobků se objevovaly kosti a pokrmy byly často nedostatečně dochucené, samozřejmě až na několik výjimek. Podle našeho názoru byla řada jídel zbytečně složitá, často se opakovaly stejné suroviny, což snížilo prostor pro udržení čistých chutí i atraktivního vzhledu. Některé kombinace surovin nebyly vhodně zvolené
a přebíjely chuť hlavní suroviny. Je důležité mít na paměti, že ryba je hlavním výrobkem jídla a ostatní komponenty mají její chuť doplňovat, nikoliv přehlušit.

Ceníme si však snahy všech soutěžících, kteří se do soutěže zapojili, a věříme, že si z našeho hodnocení odnesli doporučení pro další zlepšování. Je radost sledovat, že v juniorské kategorii se objevují opravdu šikovní kuchaři, kteří se svým nasazením a dovednostmi vyrovnají i některým profesionálům.

Do dalších ročníků doporučujeme věnovat maximální péči především kvalitnímu zpracování kapra. Na soutěži by neměly chybět alespoň dva výrobky z ryby (minimálně jeden přírodní z 60 %), dále minimálně jedna omáčka – ideálně doplněná druhou formou, jako je pěna, olej či jiný doplněk. Součástí talíře by měla být také jedna těžší a jedna lehčí příloha, případně vhodná ozdoba.

Je také velmi důležité sledovat moderní gastronomické trendy a inspirovat se pracemi vítězů soutěží pořádaných AKC ČR či světovou organizací WACS.

Všem soutěžícím bychom chtěli jménem poroty a AKC ČR poděkovat za předvedenou práci, nadšení a účast.“

Soutěž by se nemohla uskutečnit bez podpory hlavních partnerů soutěže – Ministerstva zemědělství ČR, Rybářského sdružení, GastroJobs.cz, Bonduelle, Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity a Národního zemědělského muzea.

Poděkování organizátorů patří také partnerům a sponzorům regionální pobočky Šumava AKC ČR.

Organizátoři – především ředitelka soutěže paní Bc. Miroslava Pítrová, její manžel Oldřich Pítra a JUDr. Vladimír Vyhnis – opětovně dokázali, že Český kapr je potřebnou akcí patřící trvale mezi nejprestižnější celostátní kulinářské soutěže, a že je, a to je snad nejdůležitější, aktivitou lidí ve prospěch druhých a místem setkávání lidí stejných zájmů a hodnot.

JUDr. Vladimír Vyhnis