Nejlepší lyžování v Itálii zažijete v Dolomitech

Alta Badia v severoitalské provincii Bolzano leží v největším lyžařském komplexu světa Dolomiti Superski. Architekt Le Corbusier Dolomity nazval nejkrásnější architekturou na světě, horolezec dr. Emil Zsimgmondy za dokonalý kámen vsazený do Alp a Reinhold Messner za nejkrásnější pohoří. V roce 2009 bylo devět podoblastí Dolomit zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO.

_A-Taste-for-skiing_I-Tabla-©-freddy-planinschek.

Z Prahy je to do Alta Badie 675 km přes Mnichov a Brennerský průsmyk, zvládnete to za 7-8 hodin. V roce 1792 byly Dolomity pojmenovány po francouzském geologovi Deodatu de Dolomieu. Ten objevil vápenatou horninu – dolomit, která na rozdíl od vápence nereagovala s kyselinou chlorovodíkovou.

Obyvateli Dolomit jsou od 16. století př. n. l. potomci Keltů – Ladinové. Ti dodávají místu jeho skutečnou autentičnost, bohatou na kulturu a tradice, které se předávají z generace na generaci. Projekt Nos Ladins – My Ladinové byl založen s cílem přiblížit návštěvníkům každodenní život a lokální zvyky prostřednictvím setkání s místními obyvateli, která se konají v zimních měsících. Ladinština je stále vyučována i ve škole, ladinsky mluví na území Dolomit okolo 30 000 obyvatel. V některých částech Dolomit je ladinština vedle němčiny a italštiny úředním jazykem. Při západu slunce se majestátní vrcholy Dolomit zbarví do jemné růžové barvy a odhalí tak přírodní divadlo zvané Enrosadira. Enrosadira je fenomén v Dolomitech, kdy se skalní vrcholy při východu a západu slunce zbarvují do odstínů růžové, červené a oranžové. Středisko Alta Badia v srdci Dolomit se skládá z pěti oblastí (Colfosco, Corvara, La Villa, San Cassiano a Pedraces) vzájemně propojených lanovkami.

_Ski_by-Alex-Moling-

 

Lyžování. V roce 1956 se konala olympiáda v Cortině, v Dolomitech se konají závody Světového poháru – sjezdařky se sjíždějí koncem ledna právě do Cortiny, muži soupeří před Vánoci ve Val Gardeně a v Alta Badii. Letos začíná lyžařská sezona 4. prosince a končí 7. dubna 2026. Oblast leží v nadmořské výšce 1320-2750 m. n. m. V zimě nabízí Alta Badia lyžařský areál s 500 kilometry sjezdovek a 53 lanovek.

Výročí Světového poháru v lyžování Nejlepší lyžaři světa se sejdou v Alta Badia, kde se v neděli 21. a pondělí 22. prosince uskuteční obří slalom a slalom. Renomované středisko v srdci Dolomit, má dlouhou tradici v pořádání závodů Světového poháru v alpském lyžování: již 40 let je Alta Badia jednou z nejočekávanějších etap celého Světového poháru v lyžování. Gran Risa slaví 40. výročí svého prvního závodu v roce 1985: soutěž, která si podmanila svět lyžování a rok co rok láká na své spektakulární svahy některé z největších mezinárodních šampionů. Tato ikonická sjezdovka zanechala ve sněhu slavné stopy a zaznamenala emoce, odvahu a vášeň celého údolí. Na oslavu tohoto důležitého milníku vznikla fotografická výstava v lyžařském areálu, příběh Gran Risa. Je poctou všem, kteří přispěli k velikosti této sjezdovky, a Freddymu Planinschekovi, oficiálnímu fotografovi akce od jejího prvního ročníku, který svým objektivem zachytil každou zatáčku, každé vítězství a každý výjimečný zážitek. Výstava zahrnuje 20 fotografií rozmístěných podél nejmalebnějších sjezdovek Alta Badia a nabízí fanouškům jedinečnou procházku mezi sportem, vzpomínkami a krásou.

 

Hospitality zóny: sport, hudba, lifestyle a kulinářské zážitky Pod vedením Andyho Varalla pracuje organizační výbor každý rok na tom, aby zajistil bezchybný průběh akce a neustále přinášel vylepšení a inovace. I tento ročník spojuje sport a životní styl prostřednictvím hospitality zón: fanoušci mohou své šampiony povzbuzovat naživo – buď z tribun v přízemí, nebo ze tří exkluzivních hospitality míst, které přivítají mnoho návštěvníků. Každá zóna vychází z hlavních hodnot lyžařského areálu: špičková kuchyně, majestátnost Dolomit a ladinská kultura. Hosté si opět mohou vychutnat exkluzivní gurmánské zážitky v LEITNER VIP Lounge na střeše budovy s výhledem na Gran Risa. Odtud mohou sledovat závod z privilegované perspektivy a zároveň strávit několik hodin relaxace se sklenkou vína. V neděli hosty rozmazlí špičkoví kuchaři Herbert Hintner (restaurace Zur Rose, jedna hvězdička Michelin, Eppan) a Pasquale Tozzi (restaurace La Farmacia Bistrot, Chiari) svými kreacemi. V pondělí 22. prosince převezmou kulinářské vedení Tina Marcelli z restaurace Johanns v Sandu v Taufers a Johann Lerchner z restaurace Lerchner’s v St. Lorenzen, oba ocenění zelenou hvězdičkou Michelin. Společně představí čtyřchodové menu, které spojuje vášeň pro regionální tradice a udržitelný původ sezónních surovin.

_Roda-dles-Saus_©-freddy-planinschek-

O sladké okamžiky, od snídaně po dezerty, se postará Ricky Wieser z „I Dolci di Ricky“, cukrář z Alta Badia, se svými kreativními gurmánskými kreacemi. Interiér VIP salónku LEITNER zaujme moderním, rafinovaným stylem s prostory pro společné posezení i odlehlými koutky, které jsou ideální pro obchodní jednání. Služby pro hosty jsou nepřetržité: po celý den se podávají nejlepší produkty Jižního Tyrolska, jako je špek a sýr, spolu s vynikajícími jihotyrolskými víny a šumivými víny – ve spolupráci s vinařským konsorciem Jižní Tyrolsko a IDM Jižní Tyrolsko.Vstupenky jsou k dispozici za 315 € na neděli a 230 € na pondělí.

Paisc-da-Nade_©Alex-Moling

V Red Bull Energy Station se spojuje průkopnický duch Alta Badia s vizí Red Bull a vzniká tak lounge, který je v celém světovém poháru jedinečný. Exkluzivní místo disponuje rozlehlou terasou přímo v cílovém prostoru a zaručuje fanouškům zážitek ze závodu z bezprostřední blízkosti – srovnatelný s atmosférou v boxech Formule 1. Na dvou podlažích čekají na hosty stylové designové stoly a pohodlné pohovky. Hospitality je koncipována jako otevřené místo setkávání a doprovází návštěvníky během všech dnů světového poháru: od pohodové snídaně přes bohatý oběd formou bufetu až po příjemné přestávky s horkými nápoji nebo energetickými drinky, doprovázené hudbou DJs.

Vstupenky do Red Bull Energy Station jsou k dispozici za cenu 250 € (neděle) nebo 220 € (pondělí).

Nejtradičnější lounge, kompletně zařízený dřevem, nese název Gran Risa Chalet. Tento prostor určený pro pohoštění je věnován ladinským tradicím a kultuře a při této příležitosti bude hostit partnery Forst, Oakley a Movimënt. Kromě zařízení v alpském stylu nabízí možnost ochutnat některé z nejlepších pokrmů místní kuchyně. Vstupenky na tribunu jsou k dostání od 30 € jak na neděli, tak na pondělí a stejně jako vstupenky Hospitality je lze zakoupit na webových stránkách www.skiworldcup.it.

Víkend Světového poháru začíná již v sobotu 20. prosince večer losováním startovních čísel v centru obce La Villa. Poté se ve stanu, který bude postaven přímo v cílovém prostoru Gran Risa, uskuteční oslava, organizovaná hasiči.

Všechny kategorie vstupenek lze zakoupit přímo online na webových stránkách www.skiworldcup.it. 15. listopadu se naopak objeví digitální magazín MGZN+ (Magazine Plus) v novém hávu, obohacený o další obsah a koncipovaný tak, aby doprovázel fanoušky do prostředí Světového poháru v Alta Badia.

Iniciativa Nos Ladins – My Ladinové nabízí návštěvníkům Alta Badia, možnost sdílet autentické okamžiky s obyvateli těchto údolí Ladiny. Čekají na vás nové příběhy a aktivity, které můžete prožít společně s ladinskými ambasadory. Strávit čas s cukrářem, podnikatelem, horským chatařem nebo místním řemeslníkem je zážitek, který zanechává hluboký dojem.

Tyto termíny byste si neměli nechat ujít:

ZA KULISAMI VLEKŮ S LUIGIM Luigi, hluboce spjatý s Dolomity, pracuje v oblasti lanovek a obnovitelných zdrojů energie. Na setkáních ve dnech 14. ledna, 4. února a 4. března vezme účastníky na exkluzivní cestu za poznáním světa bílých vloček: od výroby umělého sněhu, přes každodenní údržbu sjezdovek, až po jízdu sněžným skútrem. Závěrečné setkání nabídne exkluzivní přístup k novému lanovému vleku v Badii, kde si účastníci budou moci zblízka prohlédnout techniku a práci, díky nimž Dolomity zůstávají živé i v nejchladnějších měsících.

OD VÁŠNĚ K SLADKÉ DOKONALOSTI S HANNESEM Hannes si již v mladém věku vypěstoval vášeň pro cukrářství a ve věku patnácti let se začal vzdělávat. Po různých zkušenostech v hotelech v Alta Badia dnes vyjadřuje svou kreativitu a oddanost tím, že každé pečivo proměňuje v příběh chuti a lásky k tradici. Ve dnech 22. ledna, 26. února a 18. března Hannes uvede účastníky do světa cukrářského umění, podělí se o techniky, tajemství, tipy a ukáže, jak připravit skutečné lahůdky. Od tradičních regionálních dezertů až po jeho vlastní speciality čeká na hosty odpoledne plné kreativity a požitku, během kterého na vlastní kůži zažijí kouzlo ladinské cukrářské tradice.

ŠEDESÁT LET PŘÍBĚHŮ S MORITZEM Moritz, průkopník pohostinnosti v Alta Badia, založil před šedesáti lety renomovanou chatu, která dodnes vítá lyžaře a turisty z celého světa. Díky své dobrodružné povaze a neúnavné touze po inovacích byl jedním z iniciátorů Maratona dles Dolomites a zanechal tak trvalý otisk v historii místního cestovního ruchu. Spolu s Moritzem zažijí účastníci jedinečný zážitek: od přivítání v dolní stanici lanovky Piz La Ila až po cestu k chatě bude Moritz vyprávět anekdoty o cestovním ruchu v Alta Badia, vývoji pohostinství a svých osobních zkušenostech. Termíny 17. prosince, 21. ledna, 25. února a 11. března zakončí speciální aperitiv, při kterém můžete zblízka objevovat historii a proměny těchto hor prostřednictvím slov jednoho z jejich protagonistů.

LADINOVÉ A ŘEMESLNÍCI – CELÝ SVĚT K OBJEVOVÁNÍ S DANIELEM Alta Badia nenabízí jen sjezdovky, existuje zde také poněkud skrytý, ale velmi kreativní svět, ve kterém lidé pilují, řezají, lepí a tvoří – vše s opravdovým, pilným ladinským řemeslným umem. Účast na setkáních s Danielem je jako výlet do jeho podniku, který již tři roky vyrábí medaile pro Maratona dles Dolomites-Enel, a to výhradně z místních materiálů, jako je seno a květiny. Tyto akce se konají 18. prosince, 8. ledna a 20. února, vždy ve 14 hodin. Registrace je nutná nejpozději den před akcí v turistických kancelářích Alta Badia nebo online na www.altabadia.org.

 

 

V létě je Alta Badia vysněnou destinací pro cyklisty a aktivní sportovce. Nabízí atraktivní trasy různé obtížnosti pro silniční i horské cyklisty. Světově proslulý cyklistický maraton Maratona dles Dolomites-Enel se soustředí na dolomitské průsmyky, které jsou během této akce uzavřeny pro automobilový provoz.

Alta Badia si po celý rok udržuje svou mezinárodní reputaci jako gurmánská destinace. V mnoha horských chatách se ve výšce 2000 m n. m. podávají pokrmy nejvyšší kvality, připravené z nejlepších jihotyrolských surovin, zatímco v tradičních farmách mohou hosté ochutnávat jídla ladinské kuchyně. Alta Badia navíc nabízí restaurace oceněné hvězdičkou Michelin.

Jaromír Hampl Zdroj a foto: www.altabadia.org

uvodní snímek:Bunde-Gran-Risa-©-freddy-planinschek-