Novoroční menu sestavte tak, aby se vaší domácnosti drželo štěstí

Tradičním novoročním obědem bývá čočka nakyselo s kouskem uzeného. Ale co malá obměna tradice? Čočku v menu zakomponujte do předkrmu nebo polévky. A jako druhý chod servírujte pokrm z masa. Ne však ledasjakého – mělo by jít o maso zvířat, která se chovala ve chlévě, aby se blahobyt držel doma. Zvlášť pak vepřík dokáže domácnosti podle tradic přinést štěstí.

Čočku určitě nevynechávejte, protože rodině přináší prosperitu a peníze. Ale to neznamená, že si ji musíte dopřát nutně jako hlavní chod. Nejvíce asi v tomto směru fandím vepřovému. Rakušané a Maďaři typicky na novoroční oběd servírují vepřovou pečeni, protože podle jejich zvyklostí přináší vepř štěstí a je symbolem pokroku – nikdy nejde vzad, vždy jen vpřed. Zato bych nedoporučoval podávat rybu, drůbež nebo rychlé běžce jako zajíc či králík. Jednoduše proto, aby štěstí z domu neuplavalo, neuletělo a neuteklo. Zvířata chovaná ve chlévě naopak znamenají stabilitu,“ říká k tradicím Petr Kosiner, šéfkuchař společnosti Knedlíky Láznička.

Recept: Vepřová pečínka se špaldovým knedlíkem

Suroviny:

Na vepřovou pečínku:

· 1,5 kg vepřového masa (může být plecko, pečeně i krkovice nebo kolínko)

· 300 ml černého piva

· 200 ml vody

· 150 g celeru

· 2 cibule

· 2 mrkve

· Sůl a pepř

· 1-2 lžičky škrobové moučky

Špaldové knedlíky:

· 130 g hrubě mleté celozrnné špaldové mouky

· 250 ml mléka

· 1 vejce

· 2 lžičky prášku do pečiva

· 1 celozrnný rohlík

· Sůl

· pažitka

Postup:

Příprava masa:

1. Maso omyjeme a očistíme. Pokud budete připravovat koleno, udělejte do kůže zářezy, ale neprokrojkte až do masa. Potřete solí a pepřem a vložte do pekáčku. Troubu předehřejte na 200 °C.

2. Cibuli, celer a mrkev očistěte a nakrájejte na kostičky. Rozložte je kolem vepřového do pekáče, přilijte 200 ml vody, polovinu piva a vložte do vyhřáté trouby. Pečte hodinu a půl. Během pečení maso často podlévejte a obracejte.

3. Upečené maso přesuňte z pekáčku na rošt, šťávu slijte a zatím dejte stranou. Maso vraťte na roštu zpět do trouby a přepněte na gril a 15 minut opékejte při vyšší teplotě. Během opékání potírejte pivem a pečte, dokud se nevytvoří křupavá kůrčička.

4. Vypečenou šťávu provařte, přelijte přes cedník a případně odstraňte přebytečný tuk. Vmíchejte škrobovou moučku, a ještě jednou nechte projít varem. Dochuťte solí a pepřem.

Příprava knedlíku:

1. Celozrnný rohlík nakrájejte na kostičky. Vajíčko rozklepněte a oddělte bílek a žloutek. Bílek vyšlehejte na tuhý sníh a zatím odložte.

2. Žloutek rozkvedlejte v mléce a nalijte na nakrájené pečivo. Chvilku nechte nasáknout. Přisypejte mouku smíchanou se solí a práškem do pečiva, nakrájenou pažitku a propracujte. Nakonec do těsta jemně zamíchejte bílkový sníh.

3. Z těsta vytvarujte dva knedlíky a vařte 20 minut v páře nebo ve vodě.

Tip šéfkuchaře:

Špaldový knedlík půjde dobře připravit i v hrnkové variantě. Dva pevné hrnky bez zabolení dobře vymažte, můžete použít olej či sádlo. Naplňte je těstem zhruba do dvou třetin a postavte do hrnce s vodou tak, aby hladina sahala do poloviny výšky hrnečků. Vařte 30 minut pod pokličkou,“ doporučuje Petr Kosiner.

Další tipy na knedlíkové přílohy k novoročnímu menu najdete ve Velké knedlíkové kuchařce, kterou můžete až do 20. 12. 2024 pořídit s jedinečnou vánoční slevou 44 %. Stačí při nákupu na webu kuchařky v košíku zadat slevový kód *Vanoce24. V rámci jedné objednávky takto můžete zakoupit až tři výtisky kuchařky.

úvodni foto:veprova-pecene-se-spaldovym-knedlikem-novorocni-menu-podle-Velke-Knedlikove-Kucharky-a-Knedliky-laznicka-