Oslava světového dne mléka – mlékárenský výrobek roku 2024

Světový den mléka se slaví každoročně 1.června již od roku 1957. Letošní společensko-odborná akce „Oslava mléka“ proběhla v Národním zemědělském muzeu za přítomnosti zástupců veřejného života, médií a samozřejmě odborníků a manažerů mlékárenského průmyslu a zemědělské prvovýroby.

Oslavu organizoval Českomoravský svaz mlékárenský (ČMSM) ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství (MZe) a Ústavem mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha pod záštitou ministra zemědělství Mgr. Marka Výborného. Loňský rok byl pro český mlékárenský sektor poměrně úspěšný. Výroba mléka meziročně stoupla o 76 milionů litrů na 3,46 miliardy litrů mléka. Vyšší byla loni i průměrná spotřeba mléka a mléčných výrobků 260,9 kg na osobu. Je to o 6 kg více než v roce 2023.Průměrná cena mléka byla11,36 Kč, což je o 4o haléřů vyšší než roku 2023. „Lidé začali více kupovat, což nastartovalo opět výrobu a spotřebu, takže loni byl poměrně úspěšný rok a řada komodit skončila v zelených číslech,“ řekl Ing.Kopáček, předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského (ČMSM). Meziroční nárůst o 7,5 procenta zaznamenala výroba sýrů a tvarohů. Nárůst výroby tvarohů byl přitom v ČR nejlepší v Evropě. Spotřeba sýrů a tvarohů se rovněž zvýšila o 6,2 procenta. Velké množství vyrobených sýrů se loni podílelo na zdražení másla. Na sýry je potřeba více tuku, který pak chyběl pro výrobu másla. Výroba mléka je nyní rentabilní. V důsledku toho vzrostl počet chovaných dojnic oproti roku 2023 o 2300 dojnic na víc než 360.000 kusů. Lidé loni více nakupovali fermentované mléčné výrobky – jogurty, mléčné dezerty, smetanové a tvarohové krémy. Populární jsou výrobky s vyšším obsahem proteinu. Loni ČR vyvezla 736,9 milionu litrů mléčné suroviny, což je 21,3 % domácí produkce, to je o dvě procenta víc než v roce 2023. Ministr Výborný připomněl, že nebezpečí slintavky se podařilo úspěšně zvládnout

Výtvarná soutěž dětí „MLÉČNÁ FANTAZIE“

 

První ročník této soutěže byla vyhlášen 20.3.2025, soutěžilo se do 25.04.2025 a hodnocení výtvarných prací proběhlo 30.04.2025. Soutěž společně zorganizovaly Milcom, a.s., Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o., Českomoravský svaz mlékárenský z.s., Ministerstvo zemědělství a Česká akademie zemědělských věd. Patronát převzalo Národní zemědělské muzeum. Hlavním sponzorským partnerem soutěže se stala společnost Accom a.s. a její Bohušovická mlékárna a.s.

Do soutěže bylo přijato celkem 559 výtvarných prací ve 3 soutěžních kategoriích:

Kategorie I – žáci I. stupně ZŠ, tedy 1.- 5. třída – přijato celkem 339 prací z 53 škol

Vyhrála Klára Ježerská – třída 2.A,11. ZŠ Most

Kategorie II – žáci II. stupně ZŠ, tedy 6.- 9. třída – přijato celkem 115 obrázků ze 17 škol Zvítězila Michaela 6.A, ZŠ 6.A, ZŠ Heřmanův Městec Kategorie III – kolektivní práce žáků ZŠ (třídy, družinové skupiny) – přijato 95 prací ze 41 škol- 1. místo Školní družina ZŠ Pelhřimov

Nejúspěšnější výtvarná díla byla vystavena od 05.05. – 01.06.2025v Národním zemědělském muzeu v Praze.

Prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc., přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie, Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Hradec Králové přednesl přednášku na téma MLÉKO– základní potravina lidstva

Profesor Krejsek a další odborníci považují mléko a mléčné výrobky za základní potraviny lidstva, protože obsahují kompletní bílkoviny, minerální látky, cukry, tuky a bioaktivní látky, které jsou nezbytné pro lidské tělo. „Mléko je tekutina komplexního složení tvořená epitelovými buňkami mléčných žláz savců. Je nezastupitelné jako potrava mláďat,“ vysvětlil Krejsek. Podle Krejska, není pro mléko a mléčné výrobky žádná plnohodnotná alternativa. Mléko a mléčné výrobky mohou přispívat ke zlepšení bilance tekutin u seniorů a mohou být použity k prevenci a léčbě podvýživy, ať už jako doplněk stravy nebo jako jediný zdroj výživy. 

Zástupci Klubu sběratelů kuriozit vyhlásili nejlepší sýrovou etiketu za uplynulý rok. Nejlepší sýrovou etiketou se stala série sýrů Matylda z Polabské mlékárny.

 

22. ročník soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“ Letos se zúčastnilo 18 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 55 výrobků. Výrobky hodnotilo 23 nezávislých porotců ve 9 soutěžních kategoriích:

  1. Konzumní mléka a smetany – přihlášeny 4 výrobky od 3 společností
  2. Zakysané mléčné nápoje- – přihlášeny 2 výrobky od 3 společností
  3. Jogurty do 5 % tuku – přihlášeno 7 výrobků od 5 společností
  4. Smetanové jogurty a zakysané smetany – přihlášeny 7 výrobky od 3 společností
  5. Mléčné dezerty– přihlášeno 8 výrobky od 5 společností
  6. Čerstvé sýry a tvarohy – přihlášeno 6 výrobků od 5 společností
  7. Sýry s plísní nebo s mazem na povrchu – přihlášeno 7 výrobků od 2 společností
  8. Sýry polotvrdé – přihlášeno 6 výrobků od 4 společností
  9. Tavené sýry a sýrové omáčky – přihlášeno 6 výrobků od 3 společností

V rámci soutěže byly dále vyhlášeny „Novinky roku 2025“.

Hodnocení proběhlo 25. dubna na Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Při hodnocení se posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity směřované na podporu prodeje a rovněž správnost označování výrobků dle platné potravinové legislativy.

U novinek hodnotily komise stupeň produktové, procesní a obalové inovace, zaměření na specifickou cílovou skupinu, „nové“ výživové parametry, reformulace, atraktivitu pro spotřebitele a také případný přínos pro životní prostředí.

Přihlášené výrobky pak byly rovnoměrně rozloženy ve výše uvedených kategoriích. Charakteristickým trendem letošního ročníku byl poměrně vysoký podíl tzv. high-protein výrobků, tedy výrobků se zvýšeným obsahem mléčných bílkovin, které odpovídají moderním výživovým trendům. Zastoupena byla také řada výrobků s přídavkem probiotických kultur, čímž se takovéto výrobky stávají funkčními potravinami. Opět se objevila řada výrobků s reformulovaným složením, například výrobky bez laktózy.

Zástupci úspěšných mlékárenských podniků z převzali diplomy a trofeje za oceněná místa v jednotlivých soutěžních kategoriích, vyhlášen byl také absolutní vítěz soutěže, a pět výrobků obdrželo titul „Novinka roku“. Zástupci novinářů vybrali z hodnocených výrobků rovněž tři produkty, kterým předali svoji „Cenu médií“.

V závěru slavnostního ceremoniálu vyhlásil Českomoravský svaz mlékárenský a Sekce pro mléko při Potravinářské komoře České republiky nový ročník soutěže o „Mlékárenský výrobek roku 2026“.

VÝSLEDKY V JEDNOTLIVÝCH SOUTĚŽNÍCH KATEGORIÍCH Kategorie Vítězný výrobek Výrobce
Konzumní mléka a smetany OLMA High Protein Milk OLMA, a.s.
Zakysané mléčné nápoje Valašská kyška Mlékárna Valašské Meziříčí spol. s r.o.
Jogurty do 5 % tuku MILKO Řecký jogurt bílý Polabské mlékárny a.s.
Smetanové jogurty a zakysané smetany Bio zakysaná smetana 15 % Polabské mlékárny a.s.
Mléčné dezerty Matylda Bio dezert Natur Polabské mlékárny a.s.
Čerstvé sýry a tvarohy Jaroměřické žervé Jaroměřická mlékárna, a.s.
Sýry s plísní nebo s mazem na povrchu Král sýrů Hermelín Provensálské bylinky Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, a.s.
Sýry polotvrdé Provolone Piccante Fette Brazzale Moravia a.s.
Tavené sýry a sýrové omáčky Apetito Omáčka Quattro Formaggi Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, a.s.

V soutěži o „Novinku roku“ soutěžilo celkem 24 výrobků, ze kterých na toto ocenění dosáhlo celkem 5 nových, inovovaných nebo reformulovaných výrobků.

Absolutním vítězem v letošní soutěži se stala Apetito Omáčka Quattro Formaggi ze společnosti Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, a.s., které porotci přidělili 95,6 bodů z celkových 100 možných.

Za absolutní novinku roku bylo vyhlášeno sladké kondenzované mléko Salko bez laktózy ze společnosti Mlékárna Hlinsko, a.s.

Hlavní cenu médií získalo Jaroměřické žervé ze společnosti Jaroměřická mlékárna, a.s.

 

Jaromír Hampl Zdroj a Foto: ČMSM, Petr Brodecký