Pivovar Moravia & Lucky Bastard

Pivovar Moravia, založený v roce 1898, byl obnoven v roce 2016, se zaměřuje na tradiční spodně kvašená piva. Lucky Bastard, založený v roce 2013, vaří svrchně i spodně kvašená piva.

Pivovar Moravia kdysi sídlil v prostorách na Kotlářské ulici (bývalá sladovna historického pivovaru Moravia), po jeho obnově zde zůstal do roku 2017 kdy se přestěhoval do ulice. Kytnerova do části Brno-Medlánky. V roce 2017 Brněnský minipivovar Lucky Bastard a Moravia koupila společnost Czech Craft Beers a.s. Hlavní akcionář Martin Šibal je bývalý úspěšný vrcholový basketbalista, se Zbrojovkou Brno získal za 20 let hráčské kariéry tři mistrovské tituly v juniorské kategorii a sedm titulů v mužích. Vystudoval Provozně ekonomickou fakultu na Mendelově univerzitě. V roce 1997 založil firmu Valosun, která na českém trhu uspěla s probiotiky či urologickými přípravky. V roce 2015 ji prodal, rok nato, mimo jiné aktivity založil společnost Czech Craft Beers, a.s., kde je hlavním akcionářem i výkonným ředitelem. „Na svá basketbalová léta, jako aktivní hráč, vzpomínám rád…avšak dnes si, bohužel, musíme přiznat, že naše země hraje v basketbalu třetí housle. Dnes, náš nejlepší klub Nymburk hraje o 80. místo v Evropě… Když jsem já hrál I. ligu byla to ještě soutěž, dnes jsou obrovské rozdíly v rozpočtu klubů, což není dobře pro soutěž i český basketball celkově. Zůstávám u basketu v roli trenéra, už šestý rok trénuji mládež-chlapce. Mám v týmu šestnáctiletého syna, manželka trénuje mladšího dvanáctiletého syna. Jediný klub, který dává v Brně smysl z hlediska systému výchovy mládeže, a kde je jakási pyramida, od mládeže až po prvoligový tým je Basket Brno. Navíc s letošním bonusem, Basket Brno letos získal stříbrné medaile,“ říká Martin Šibal. Pivovar je spojen nejen s basketbalem ale i s fotbalem. Jsou první minipivovar, který se účastní se svým pivem v profesionálním fotbale ve Zbrojovce i v Líšni (nyní Artis Brno). Na zahájení 2. ligy 21.7. bude na webu prezentace na pivo pivovaru Moravia & Lucky Bastard, které bude na stadionu.

Brno má fotbalovou historii a slušely by mu 2 týmy v první lize. Vedení města by se mělo dohodnout o výstavbě nového stadionu s kapacitou až 40000 diváků. Vždyť v historii, na druhou ligu, Zbrojovka-Č. Budějovice přišlo 30000 diváků. „Jedno z našich mott je Pivo jako zážitek, a o to se celou dobu snažíme, nechceme žádná europiva. Používáme čistě přírodní suroviny chmel, český slad, a naše ležáky opravdu leží, postupů je celá řada. Naším prvotním krédem je dělat výborné pivo. Na jaře proběhla soutěž piv, mezi 160 ležáky jsme se umístili čtvrtí. Zpočátku jsem si říkal bramborová medaile, pak jsem zjistil, že soutěžících piv bylo 160, takže super výsledek,“ vysvětluje Martin Šibal.

 

Ocenění piv

Medlánecký Kluzák vyhrál prestižní degustační soutěž PIVEX. V sekci minipivovary v kategorii světlý ležák se dva roky po sobě (2022, 2023) umístil na prvním místě. Medlánecký kluzák je inspirován letištěm a letadly městské části Medlánky. Sladové tělo přímo klouže do hrdla. Lehce nasládlé a příjemné, přitom živé a energetické pivo.

 

Zlatý pohár SPECIAL PIVEX 2024 a 2025 soutěže pivních speciálů zaměřené na svrchně kvašená piva zvítězila: Siciliano IPA Pivovar Lucky Bastard Brno – Czech Craft Beers, a.s.

Lucky Bastard – Rocker PIVEX 2024 vítěz v kategorii světlý ležák

Produkce pivovarů

Značka Moravia je spojená se spodně kvašenými pivy, ležáky. Pod značkou Lucky Bastard vznikají moderní svrchně kvašená piva. Obě značky ale spojuje řemeslná výroba a kvalitní suroviny. Rozdíl mezi svrchně a spodně kvašenými pivy spočívá především v teplotě kvašení a typu použitých kvasinek. Spodně kvašená piva, jako jsou ležáky, se kvasí za nižších teplot (okolo 10 °C) a používají se kvasinky rodu Saccharomyces pastorianus, které klesají ke dnu nádoby. Svrchně kvašená piva, jako jsou například Ale, se kvasí při vyšších teplotách (15-20 °C) a používají se kvasinky rodu Saccharomyces cerevisiae, které stoupají na povrch. To má vliv na chuťový profil piva; spodně kvašená piva jsou obvykle čistší a méně ovocná, zatímco svrchně kvašená mohou mít širší škálu chutí a vůní.

Moravia

Jošt 10 ° – desítka jedinečné chuti nese jméno Jošt po Joštu Moravském. Mnozí, kteří jej ochutnali, sázejí na to, že pijí jedenáctku. alkohol 4,0 % obj., hořkost 30 IBU

Punkevní 11° – Inspirací se stala říčka Punkev z Moravského krasu. Na první pohled nenápadné ovšem kdo ho objeví v hlubinách pivního světa je nadšen pitelností a vyvážeností chuti. Alkohol 4,7 % obj. hořkost 25 IBU

Rathausbier 11° – světlý ležák Dvouhlavá orlice na erbu, symbol radnice Brno-střed. Vzletné pivo, které dravě povýšilo český pivní styl s novým pojetím chmele. Ta pitelnost a aroma je stejně nečekané jako útok dravce. Alkohol 4,7 % obj. hořkost 32 IBU

Kluzák 11°světlý ležák Medlánecký kluzák je inspirován letištěm a letadly městské části Medlánky. Sladové tělo přímo klouže do hrdla. Lehce nasládlé a příjemné, přitom živé a energetické pivo. Alkohol 4,7 % alk. hořkost 29 IBU

Speciály

sv. Martin 12° Svatomartinský ležák. K oslavě sv. Martina patří neodmyslitelně Svatomartinská husa a skvělé pivo. Alkohol 5,0 % obj. hořkost29 IBU

Zelené 11° velikonoční speciál Příjemně pitelná speciální jedenáctka s přírodním bylinným extraktem z kopřiv. Hutné a plné sladové tělo s vyváženou hořkostí. V chuti objevujete lehké kopřivové tóny. Alkohol 4,7 % obj. hořkost29 IBU

Lucky Bastard

Blond 11° Svrchně kvašená jedenáctka typu American Pale Ale. Příjemně nachmelená českým chmelem Kazbek na chuť a americkými Summit a Cascade na aroma. V chuti vnímáte citrusové tóny Grepu, mandarinky a pomeranče a ve vůni svěžest, květiny. hořkost 29 IBU 4,7 % alk.obj.

Oktagon 13° Výborně pitelné plné pivo s jantarovým nádechem. Má výraznou chuť i vůni po citrusech a borovicích. Střední chmelová hořkost s příjemným dozvukem. hořkost 33 IBU 5,7 % alk.obj.

India 15 ° Svrchně kvašená patnáctka typu American Pale Ale (IPA). Silné pivo s hutným chmelovým tělem, v chuti dominují citrusy, z nichž převažují grepy, pryskyřicové až kořenité tóny. Hořkost je výrazná a dlouze ulpívající. hořkost 42 IBU 6,7 % alk.obj.

Siciliano17 Sedmnáctka se střední hořkostí. Aroma je výrazné, a to díky americkému chmelu a australskému chmelu Enigma, které byli přidány za studena do tanku. Dvojice chmelů Centennial a Simcoe dodává tropické a pryskyřičné tóny v chuti a vůni. hořkost 43 IBU 7,8 % alk.obj.

Rocker 12°-vítěz Pivexu 2024 Nefiltrovaný a nepasterizovaný, zářivě zlatý, výrazně hořký s dávkou nejlepšího žateckého chmele a německého aromatického chmele Herkules. hořkost 42 IBU, 5,0 % alk.obj. Rocker 120 je nejprodávanějším pivem,

Driver nealko Světlé nealkoholické pivo pro příležitosti, kdy nechceš nebo nemůžeš. Driver Vás překvapí zlatavou barvou, stabilní pěnou i výraznou hořkostí. Díky studenému chmelení v ležáckých tancích pocítíte jeho typické chmelové aroma. hořkost 30 IBU, max 0,5 % alk.obj.

Nealko Mandarinka Mandarinkový ochucený nápoj na bázi piva je osvěžující nápoj, který kombinuje chuť nealko piva s citrusovou svěžestí mandarinek. Chuť je jemně sladká a kyselá. Ideální osvěžení v létě. max 0,5 % alk.obj.

Speciály

Od ledna do června byl jeden speciál každý měsíc (v březnu dva). Po prázdninách bude speciál v říjnu-Chilly ale, v listopadu – Honey ale, v prosinci – Pear Pussy, sour spiced Pear ale.

Provoz

Podívali jsme se i do provozu a zastihli jsme sládky Tomáše Horáčka a Davida Rejdu, kteří nás pod taktovkou hlavního sládka Tomáše Picha, seznámili s řadou údajů. Minipivovar má výstav okolo 7000 hl. Jedna várka je 3000 l. Tank o objemu 7000 l plní 5600 l, tank o objemu 2200 l plní na 1800 l. Tanků o obsahu 7000 l je 17, tanků o obsahu 2200 l mají 5, nerezové, individuálně chlazené tanky pro kvašení a zrání piva mají tak celkovou kapacitu 1120 hl. Do KEG sudů se plní 85% produkce, do skla 14,5 %, do plechovek se plní příležitostně-cca 0,5 %. Z 8 sudů 50 l naplní 500 lahví o obsahu 0,75 l.

Export

Aleš Karásek, obchodní ředitel nám přiblížil expanzi pivovaru do zahraničí. „Před 1,5 rokem začala naše spolupráce s polskými partnery z Vratislavi. Je tam krásná výstava udělaná v našich barvách o pivovaru Moravia. Dodávají i jídlo z jižní Moravy. Stali se našim hlavním dodavatelem, distributorem piva do Polska. Firma se jmenuje Moravia trade a sídlí ve Vratislavi. Hospoda je v krásném místě, 5 minut od centra. O naše pivo je v Polsku velký zájem, naše pivo je vyhlášené. Začali jsme dodávat nepasterizované, nefiltrované pivo, to se setkalo s obrovským ohlasem, “sděluje Aleš Karásek. Pivo z Moravy vozí i do Varšavy a jedná se o dalších hospodách v Krakově a Gdaňsku. Tak se po husitech dostane k Baltu i moravské pivo. Snaží se proniknout do ciziny. Nyní jednají s hlavním distributorem piva v Budapešti v Maďarsku. Tam to funguje jinak, všechno jde přes hlavní distributory. Hospoda si nemůže objednat napřímo od pivovaru, musí to jít přes distributory. Podobný systém je v Anglii. „Do Anglie jsme pozváni na naše velvyslanectví do Londýna první týden v září. Budeme předvádět naše pivo, budeme ho čepovat. Jsou pozvaní velcí distributoři z celé Anglie, snažíme se dostat i na anglický trh. Tam už budou vzhledem k vzdálenosti piva pasterizovaná. Za 14 dní bychom měli mít první závoz piva do Bruselu, zájem mají sportbary. Dále jednáme se španělským trhem na Kanárských ostrovech. Dodáváme samozřejmě na Slovensko do Bratislavy, velkoobchod pivo dále distribuuje. Postupnými kroky se orientujeme hlavně na cizinu, protože u nás je trh složitý,“ dodává Aleš Karásek. V současné době tvoří export 10 %. Vozí pivo do Prahy, Hradce Králové, Pardubic, Ostravy, Olomouce, jižní Moravu, prakticky po celé republice. S láhvemi jsou v Globusu v Praze, Ostravě, obrovské prodeje jsou v brněnském Globusu. V rámci Brna dodávají do Albertu. Na jižní Moravě do Kauflandu.

Naši návštěvu pivovaru jsme zakončili v pivovarské restauraci. Můžete sedět vevnitř či venku. Kapacita je 100 hostů. Zvolili jsme salonek s kapacitou 42 osob rekonstruovaný z původní sýpky s krásnými cihlovými klenbami. V prvním patře je ještě 45 míst. Jak jsme pozorovali na tvářích hostů všechna jídla byla výborná. Medlánecký plachťák, řízek z čerstvé krkovice na sádle s bramborovým salátem velikostí dostál názvu. Vídeňská roštěna, velká porce měkkého masíčka s brambory, obrovská výborná porce se zdolala až po velkém úsilí. V pivovaru se lze i ubytovat, k dispozici jsou čtyři dvoulůžkové pokoje a jeden apartmán.

Jaromír Hampl Zdroj a foto: Pivovar Moravia & Lucky Bastard, P. Brodecký