Pivovar Švabín se znovu zrodil jako bájný Fénix

První zmínku o vaření piva ve Zbirohu je v urbáři zboží rožmberského z roku 1359. Rožmberkové v roce 1369 povýšili trhovou ves na městečko, které vybavili všemi tehdejšími obvyklými výsadami, a také právem vaření piva. Místo pivovaru v tomto období není známo.

Vrchnostenský pivovar se připomíná již v roce 1397 a je tak nejstarším známým pivovarem v oblasti Zbirožska. Z důvodu častých plenění nepřátelskými vojsky ale základ současného pivovaru pochází až z doby pozdější, V roce 1567 byl pivovar Švabín poprvé oficiálně zmíněn v dokumentech pivovarského muzea v Plzni. To bylo během období, kdy bylo panství Zbiroh v majetku rodiny Lobkoviců.V roce 1639 byl pivovar a celé městečko i s privilegii a všemi pamětními knihami vypáleno švédskými vojsky. Po skončení Třicetileté války se pivovar Švabín stal nejúspěšnějším pivovarem ve Zbirohu, protože místní obyvatelé ztratili svá práva na vaření piva. Švabinský pivovar se také připomíná v 2.pol. 17.století, kdy přinášel dvorské komoře nemalé zisky. Koncem 17.století byl pivovar rozšířen o papírnu, která zhodnocovala pivovarský odpad. Italský architekt Antonio de Mago Crag vedl významnou rekonstrukci pivovaru Švabín v roce 1698 Jeho italské designové prvky jsou charakteristikou pivovaru dodnes. V roce 1710 pivovar dosáhl dalšího milníku, když vyrobil 1,638 sudů (3,997 hl) piva. Panství a tím i pivovar byly v majetku Henryho Strousberga (“Krále železnic”)1868-1875, který inicioval další velmi důležitou rekonstrukci.

Pivovar Švabín

Během 2 let přebudoval i místní zámek na přepychové sídlo a nechal postavit ve Švabíně novou školu. Jeho dalekosáhlé plány ztroskotaly po krachu na vídeňské burze v roce 1873. Během jeho působení dosáhla výroba pivovaru svého historického maxima 17,000 hl.

Od roku 1879 vlastnila panství i pivovar rodina Colloredo-Mansfeld. Ta nechala postupně přestavět varnu na parostrojní pohon a dala ji vybavit měděnými nádobami. Díky ní jsou také pod budovami sklepy a nad nimi dvoulískový hvozd.

Ke konci 19. století pivovar ročně vyráběl 6,600 hl piva a vlastnil také 118 hektarů půdy. Rodina Colloredo-Mansfeld pronajala pivovar Karlu Goldbergerovi z Příbrami (v letech 1880–1914). Před první světovou válkou pivovar vyráběl vysoce kvalitní české pivo, s roční produkcí téměř 12,000 hl.

V letech 1909-1910 byl pivovar zčásti modernizován. Byl vystavěn nový hvozd, úpravy varny, stoků apod. Zůstal však závodem s ručním pohonem, ve kterém se vařilo po staročesku dobré pivo, které bylo široko daleko oblíbené. Pivovar vlastnil čtyři hostince. Za první světové války byl převzat do režie a pro nedostatek přídělu surovin byla výroba minimální. V roce 1919 byl prodán Pivovarskému průmyslu, společnosti s.r.o. V tuto dobu byl pivovar s velkým finančním nákladem zmodernizován a zaveden na parní pohon. Do roku 1923 se produkce piva zase zvýšila a dosáhla 10,065 hl ročně. V roce 1931 byl pivovar znovu zakoupen a připojen k zbirožskému panství. Varna byla vybavena novou stírací kádí, zřízen výtah pro transportní nádoby ze sklepů, sladovna byla opatřena výtahy na slad, pořízeny byly i nové ležácké sudy a zákvasné kádě. Produkce v roce 1935 dosáhla 7,237 hl.Za II. Sv. války byl pivovar zabaven Němci a nebyl v provozu.

Po válce se pivovar vrátil do vlastnictví rodiny Colorado-Mansfeld. Znárodněn byl 1.ledna 1948 a stal a stal se součástí Západočeských pivovarů n. p. Vaření piva ve Šabině bylo ukončeno 5.prosince 1952 (dle zápisu v Městské kronice). Původní pivovarské vybavení bylo předáno pivovaru Gambrinus, kam přešla i část personálu

Budovy pivovaru byly převážně využívány jako sklady, byly zde i byty.

V roce 1989 bylo rozhodnuto vybudovat rekreační zařízení s minipivovarem a restaurací, před dokončením přestavby firma zkrachovala.

Znovuzrození pivovaru V roce 2017 pivovar Švabín koupila soukromá investiční firma. Majitel pan Marciuc se od roku 1997 aktivně věnuje historickým rekonstrukcím. Píše odborné články, často navštěvoval Japonsko, zkoumal japonské hrady a pevnosti a spolupracoval s historiky z celého světa. Aktuálně pracuje na knize o třicetileté válce v Evropě.

Marciuc měl už dávno nápad vytvořit v Evropě historický park inspirovaný parky jako Puy du Fou (Francie) nebo Ise Azuchi-Momoyama Bunkamura (Japonsko).
Hledal místo, kde by mohl vzniknout prostor pro poznání evropské historie a kultury, včetně tradiční národní kuchyně. V roce 2017 koupil pivovar Švabín. Překvapilo ho, že tento pivovar byl spojen s plukovníkem Mansfeldem — jedním z významných účastníků třicetileté války.
Majitel Marciuc se rozhodl, že řemeslný pivovar Švabín si dá za cíl prodávat své pivo nejen ve Zbirohu a České republice, ale i po celé Evropě. Kvůli pandemii COVID-19, renovace pivovaru začaly až v lednu 2022 a jejich dokončení je naplánováno na rok 2026.

V květnu 2023, ještě před dokončením rekonstrukcí, uvedl Švabín své produkty jako létající pivovar na český trh ve spolupráci se smluvním pivovarem Zličín. Krátce poté představili také svou první řadu nealkoholických produktů.

Příští rok plánují zahájit vaření piva ve zdejším rekonstruovaném pivovaru. Vaří pivo z českého sladu, používají žatecký poloraný červeňák, Cizí druhy chmele používají pro piva typu IPA, atd. Kvasnice berou z Pivovaru Lužiny. Vodu mají místní z městského vodovodu. Město Zbiroh v letošním roce připojilo Švabín na nový vodovodní řad. Hlavním sládkem je Zdeněk Siruček.

Výroba piva

Pivo stáčí do KEG sudů o objemu 15 l, 30 l,50 l, do lahví o,75 l, 0,35 l a plechovek 0,5 l. Do sudů připadne 75 % výroby, do lahví 20 % a do plechovek 5 %.

Pivo vaří na 2 až 3 rmuty Pivovar je vybaven deseti tanky o objemu 2000 l, třemi o objemu 500 l a jedním o objemu 1500 l. Lahve plní ručně na plničce s kapacitou 120 lahví za hodinu plní se 2 lahve najednou. Mají přístroj na zavírání plných lahví.

Nová varna je od rakouské firmy Salm z roku 2019, Vessel Brewhouse, má objem 24 hl. Tato moderní varna má o 67 % nižší spotřebu energie a 50 % úsporu vody. Ve varně jsou původní historické trámy.

Šroťák Rataj je bezosý spirálový dopravník, vysoce efektivní systém od firmy

RATAJ a.s. pro dopravu sypkých materiálů, včetně sladu a pivního šrotu, který využívá bezhřídelovou spirálu pro dopravu.

Pivní sortiment

Piva se vařená na 3 rmuty:

FAUN (výčepní 10°), 4 % alk., IBU,30, osvěžující světlé výčepní pivo, které spojuje čtyři slady a dva vybrané chmele – Vital a Žatecký poloraný červeňák. Má lahodnou chuť a výraznou hořkost. Plní se do lahví i plechovek.

BARD 4,4 % alk., IBU 35-40, za studena chmelený 11° světlý ležák, který spojuje tři slady a tři vybrané chmele – Agnus, Harmonie a Saaz Shine. Je osvěžující a skvěle pitelný. Plní se do lahví i plechovek

SATYR 5,0 % alk., IBU 40, výborný ležák kombinující dva slady a chmely Rubín a žatecký poloraný červeňák. Plní se do lahví i plechovek

Pivo vařené na 2 rmuty:

STÍNOVLK 11 4,5 % alk., IBU 40, polotmavý jedenáctistupňový ležák. Jemný, karamelový a tajemný. Plní se do lahví i plechovek.

Speciální piva:

FIGWIT New England IPA 14° 6 % alk., IBU 15, zvláštní jméno, epická chuť. Šťavnatý, jemný a plný ovocných tónů z Nového Zélandu. Plní se do lahví 750 ml.

LESHY 17° 7,5 % alk., IBU 50, za studena chmelená DOUBLE IPA. Pivo Leshy je silný světlý speciál typu Double IPA.7,5 % obj. a stupňovitostí 17°. Tento za studena chmelený speciál je inspirován staroslovanskou mýtickou bytostí Lešij, která je hluboce spjata s lesy a přírodou. Při výrobě byly použity chmely Simcoe, Cascade a Citra, což dodává pivu intenzivní ovocné aroma a výraznou hořkost. Leshy obsahuje až třikrát více chmele než obvyklá IPA, což z něj činí silné a výrazné pivo s intenzivní vůní po ovoci. Plní se do lahví 750 ml i plechovek 500 ml. V roce 2024 získala bronzovou medaili v mezinárodní soutěži v kategorii nejlepší ALE.

CALIBOS 12° 5 % alk., IBU 40, výborný třírmutový jantarový ležák 12°, který spojuje dva slady a dva vybrané chmele – Rubín a Žatecký poloraný červeňák. Plní se do lahví 750 ml.

PUK 11 ° Sour Ale 4,5 % alk., IBU 10 Kyseláč se plní do lahví i plechovek.

FÉNIX (GOSE 10°) 4 % alk., IBU 5 Kyseláč s pepřem a chilli. Plní se jen do lahví.

Nealkoholická piva

QUEST Tropické nealko pivo plné ovoce, alk.<0,5%, Kyseláč obsahuje ječný a pšeničný slad,jahody, maliny,ostružiny,borůvky, yuzu, chmel

QUEST Tropické nealko pivo QUEST s pomerančem alk. <0,5 %,

Obě piva se plní do plechovek. Tato piva jsou vyprodaná. Po Novém roce se plánuje uvařit tři nová.

Pálenky z piva

Vyrábějí pět druhů:

Irish Stout

Irish red Ale

West crash IPA

NEIP

New England Apa

Plní se do lahví 200 ml, obsah alkoholu je 40 %.

 

 

Jaromír Hampl Zdroj a foto: Pivovar Švabín 3x  Wikipedie, P. Brodecký 4x