Zlatým kuchařem za rok 2024 je Tomáš Černý z Dejvické 34

PRAHA, 25. 4. 2025 –

Devátý ročník gastronomické ankety Zlatý kuchař zná své vítěze. Ocenění bylo předáno rovnou v

šesti kategoriích včetně populární Volby veřejnosti, v níž zvítězil Petr Hron z restaurace Sequoia v

Ratměřicích. Od hodnotitelů časopisu Gastro & Hotel z řad odborníků, znalců a milovníků zdejší

kulinární scény získal nejvyšší bodové hodnocení a titul Zlatý kuchař za rok 2024 šéfkuchař Tomáš

Černý z pražské restaurace Dejvická 34.

Vitez-Tomas-Cerny-s-prezidentem-AKC-CR-Miroslavem-Kubcem-

Druhou pozici obsadila hvězda televizní i gastro scény Jan Punčochář z restaurantu U Matěje v

Praze, který je již stálicí v nejlepší trojce Zlatého kuchaře. Třetí příčku získal loňský vítěz ankety, Jan

Knedla z restaurace Papilio ve Vysokém Újezdu. Nejlepší šéfkuchaře roku 2024 vyhlásil prezident

Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec.

To, že se tato anketa vyhlašuje již devět let a že se v ní objevuje mnoho jmen šéfkuchařů, kteří už nejsou

jen z Prahy, je velice důležité. Je na tom vidět, jak se gastronomie v České republice neustále zlepšuje, což

je přínos pro nás pro všechny,“ konstatoval během vyhlašování vítězů. „Mám z tohoto ocenění fantastický

pocit. Práce, kterou u nás v Dejvické 34 odvádíme, je strašně náročná, proto si toho velmi vážím. Letos

završuji třicet let praxe v kuse bez vyhoření a toto je velká odměna pro mne i pro celý tým,“ komentoval svůj

úspěch vítěz Zlatého kuchaře za rok 2024 Tomáš Černý.

Kromě absolutního vítěze bylo předáno i ocenění Objev rok. To letos získal kuchařský fenomén z

plzeňské restaurace Štipec Vojtěch Gaier. Titul Zlatého zahraničního kuchaře převzal úžasný Mikaël

Mikael-Rassineux

Rassineux z restaurace Nebespán v Kašperských Horách a Zlatým cukrářem byl jmenován šéfcukrář

z pražské cukrárny Myšák Lukáš Pohl.

Hvězdou street foodu se stal Filip Urban z pražského Gemüse Corner Kebab.

Antonin-Walter_spolecnik-Filipa-Urbana-z-Gemuse-Corner-Kebab

Tento podnik se

zaslouženě řadí mezi nejoblíbenější pražské podniky, kde takzvaně nenecháte celou výplatu. Do

Síně slávy Zlatého kuchaře byl uveden Mistr kuchař a nositel nejvyššího kuchařského ocenění Kříž

svatého Vavřince Václav Šmerda. V oblíbené Volbě veřejnost pak zvítězil Petr Hron působící v

restauraci Sequoia v Ratměřicích.

Všichni ocenění šéfkuchaři získali stylové trofeje vyrobené kovářem a nožířem Jiřím Hrálou.

Stejně jako každý rok byla oceňována především řemeslná zručnost, kreativita, originalita a

invence v hledání nových cest pro rozvoj kuchařského umění i české gastronomie,“ vysvětlila

manažerka ankety Stáňa Krejčová. „Fakt, že loňský vítěz Zlatého kuchaře Jan Knedla letos získal i

titul Šéfkuchař roku gastro průvodce Gault & Millau, potvrzuje, že Zlatý kuchař oceňuje jedinečné

talenty, které posouvají gastronomii vpřed a svými schopnostmi i vlastnostmi inspirují celou zdejší

kulinární scénu. Mnoho osobností oceněných v předchozích ročnících ankety dnes patří mezi

nejznámější jména české gastronomie,” doplňuje.

Přehled vítězů jednotlivých kategorií:

Zlatý kuchař

1. Tomáš Černý, Dejvická 34, Praha

2. Jan Punčochář, U Matěje, Praha

3. Jan Knedla, Papilio, Vysoký Újezd

Zlatý zahraniční kuchař: Mikaël Rassineux, Nebespán, Kašperské Hory

Objev roku: Vojtěch Gaier, Štipec, Plzeň

Zlatý cukrář: Lukáš Pohl, Myšák, Praha

Hvězda street foodu: Filip Urban, Gemüse Corner Kebab, Praha

Volba veřejnosti: Petr Hron, Sequoia, Ratměřice

Síň slávy: Václav Šmerda

První desítka nejlépe hodnocených šéfkuchařů:

1. Tomáš Černý, Dejvická 34, Praha (94 bodů)

2. Jan Punčochář, U Matěje, Praha (89 bodů)

3. Jan Knedla, Papilio, Vysoký Újezd (85 bodů)

4. Oldřich Sahajdák, La Degustation Bohême Bourgeoise, Praha (71 bodů)

5. Petr Kunc, Salabka, Praha (67 bodů)

6. Martin Štangl, Štangl, Praha (61 bodů)

7. Martin Makovička, Vallmo, Praha (53 bodů)

8. Michal Göth, Miura, Čeladná (48 bodů)

9. Martin Svatek, Mace restaurant, Tábor (48 bodů)

10. Radek Kašpárek, 420, Praha (38 bodů)

Kompletní seznam všech šéfkuchařů, kteří od hodnotitelů ankety získali body, najdete na stránkách

www.zlatykuchar.cz.

Pár slov o anketě

Anketu o nejlepšího českého šéfkuchaře / šéfkuchařku odstartovala redakce Gastro & Hotel profi

revue v roce 2014, kdy byl poprvé vyhlášen Zlatý kuchař za rok 2013, jímž se stal Oldřich Sahajdák z

pražské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise. Vzorem byla anketa německého časopisu

Der Feinschmecker. Členové poroty složené z osobností, které mají rozsáhlý přehled o dění české

gastronomii, každý rok sestavují své žebříčky deseti nejzajímavějších šéfkuchařů. Jde výhradně o

české kuchaře a kuchařky, kteří v uplynulém roce pracovali v restauraci na území České republiky.

Oceňována je nejenom řemeslná zručnost, ale především kreativita, originalita a invence. Anketa

začínala s jednou kategorií ‒ Zlatý kuchař, postupem času přibyly kategorie další: Zlatý zahraniční

kuchař, Objev roku, Síň gastronomické slávy, Zlatý cukrář, Hvězda street foodu a zvláštní kategorie

Volba veřejnosti. Po tříleté přestávce v letech 2019 až 2021, kdy se anketa nekonala kvůli pandemii

koronaviru, letos proběhl již 9. ročník.

Medailonky oceněných šéfkuchařů

Tomáš Černý – Zlatý kuchař 2024

Osm let byl šéfkuchařem italské restaurace La Finestra v Praze, předtím působil čtyři roky ve

známé restauraci Allegro hotelu Four Seasons a v hotelu Ambassador. Díky šéfkuchařům Four

Seasons Vito Mollicovi a Andrea Accordimu, kteří zajistili pro Allegro michelinskou hvězdu, získal

Tomáš Černý nenahraditelnou zkušenost a znalost surovin i technik vaření. V rámci své třicetileté

gastronomické praxe se věnuje italské kuchyni. Zkušenosti sbíral i na zahraničních stážích,

například v restauraci Il Piastrino v italském Pennabilli. Pro jeho profesní rozvoj byla cenná i blízká

spolupráce a přátelství s úspěšnými šéfkuchaři a držiteli michelinských hvězd, jako jsou Vito

Mollica, Stefano Ciotti, Lucco Pompili, Moreno Cedroni nebo Riccardo Agostini, či stáž v rakouské

Landhaus Bacher – v restauraci, kterou vede Thomas Dorfer oceněný dvěma michelinskými

hvězdami. V současnosti Tomáš Černý vede restauraci Dejvická 34 – je jejím spolumajitelem a

šéfkuchařem v jedné osobě. Poskytuje také individuální poradenství v oblasti gastronomie a je

lektorem známých škol vaření v Praze a ve Zlíně. Na základě hodnocení francouzského gastro

průvodce Gault & Milau letos získal 3 čepice.

Jan Punčochář – 2. místo Zlatý kuchař 2024

Kuchařskému řemeslu se vyučil v hotelu Ambassador, rozsáhlé profesní zkušenosti sbíral také ve

vyhlášených pražských restauracích Rybí trh, Zlatá Praha a Zátiší Group. Má za sebou i zahraniční

stáže v michelinských restauracích, jako jsou Ikarus v Hangaru 7 v Salzburgu či prvotřídní švýcarská

restaurace Häberlis Schützenhaus. Po návratu do Prahy se stal šéfkuchařem restaurace Le Terroir,

kde zakotvil na 10 let, od roku 2014 vládl kuchyni v Grand Cru Restaurantu. Během jeho působení

oba podniky získaly řadu ocenění včetně michelinské hvězdy. Je trojnásobným vítězem ankety

Zlatý kuchař. Aktuálně působí v restaurantu U Matěje na pražské Hanspaulce a v malé, útulné

restauraci Stůl, která je součástí restaurantu U Matěje. Gastro průvodce Gault & Millau Matějovi

letos udělil 3 čepice.

Jan Knedla – 3. místo Zlatý kuchař 2024

Většinu své dosavadní kuchařské kariéry strávil v zahraničí. Vařil ve špičkových restauracích v Itálii,

Velké Británii, Rusku či Hongkongu. Po návratu do Česka se stal nejmladším šéfkuchařem v historii

luxusního hotelu Carlo IV na Senovážném náměstí v Praze. Všechny restaurace, v nichž v zahraničí

pracoval, se pyšnily dvěma michelinskými hvězdami. Ve své restauraci Papilio ve Vysokém Újezdě

nabízí jedinečná degustační menu složená z pokrmů moderní české kuchyně doplněné o japonské

suroviny. Předloni zvítězil v anketě Zlatý kuchař 2022 v kategorii Objev roku, loni suverénně

obsadil první příčku a stal se Zlatým kuchařem 2023. Průvodce Gault & Milau jeho restaurant

Papilio letos jako jediný podnik v ČR ocenil 4 čepicemi a Janu Knedlovi udělil titul Šéfkuchař roku.

Mikaël Rassineux – Zlatý zahraniční kuchař 2024

Absolvoval intenzivní stáž u michelinského šéfkuchaře Fabrice Guillona, poté pracoval u slavných

šéfkuchařů, jako jsou Georges Blanc (3* Michelin) a Philippe Gauvreau (2* Michelin). Později sedm

let provozoval vlastní restauraci na předměstí francouzského Lyonu. Má velmi osobitý styl vaření,

rád pracuje s ovocem a zeleninou, s jemnými chutěmi a texturami. Má úžasnou schopnost chuťově

harmonického vyladění pokrmů, v nichž žádná chuť nepřevyšuje jinou, a všechny jsou v rovnováze.

Jeho kuchyně je specifickou francouzsko-šumavskou fúzí, v níž se uplatňují regionální ingredience s

důrazem na horské prostředí, ve kterém se restaurace nachází. Pro zpracování regionálních

surovin využívá kuchařské techniky a receptury francouzské kuchyně. Od Gault & Millau získal

Nebespán 2 čepice.

Vojtěch Gaier – Objev roku 2024

Ztělesňuje kombinaci talentu i pracovitosti a je žijícím důkazem, že se vyplatí jít vlastní cestou.

Jeho putování do restaurace Štipec vedlo mnoha oklikami. Vždycky chtěl být kuchařem. Otec mu

zakázal odejít z gymplu na učňák, tak přešel na hotelovou školu. Od patnácti let pomáhal ve vesnici

v Horní Bělé v hostinci U Šípků, kde si zamiloval kuchařské řemeslo. Poté chvíli působil jako číšník,

pracoval s vínem a později začal s krabičkovými dietami. Dnes je uznávaným šéfkuchařem

plzeňského Štipce, jedné z nejzajímavějších restaurací mimo metropoli. S provozovatelem

Václavem Schejbalem totiž proměnili někdejší pizzerii v originální podnik, kde v peci na ohni

připravují vše od předkrmů až po dezerty. Gault & Milau podniku letos udělil 2 čepice.

Lukáš Pohl – Zlatý cukrář 2024

Pochází z Červeného Kostelce, se sladkým řemeslem začal díky své babičce. Vystudoval hotelovou

školu v Hronově. Jen týden po maturitě v roce 2000 nastoupil jako cukrář do restaurace Flambee

na pražském Starém Městě. O čtyři roky později využil příležitosti a nastoupil na pozici šéfcukráře v

nově otevřeném Café Savoy. Po třech letech následovala pozice šéfcukráře v oceňované restauraci

La Degustation Bohême Bourgeoise. Následně vyrazil do světa, konkrétně do New Yorku, kde vedl

restauraci Bohemian Spirit v Českém domě. Tam se prý přiučil spíše pokoře než novým cukrářským

postupům. Po sedmi letech se vrátil zpět do Česka a stal se šéfcukrářem slavné cukrárny Myšák. Je

známý tím, že nikdy nepřestává vylepšovat své recepty a pro dezerty si vždy vybírá jen ty nejlepší

suroviny.

Filip Urban – Hvězda street foodu 2024

Když před lety začínal studium architektury, asi by ho nenapadlo, že si otevře stánek s kebabem,

před kterým budou stát fronty nadšenců. V roce 2017 začal uvažovat o vlastním gastro businessu,

chtěl ho postavit na koftě, tureckém street foodu, který by ale pro Čechy byl možná příliš exotický,

a tak z myšlenky sešlo. Později ho napadlo udělat prvotřídní kebab, který nebude z polotovarů. Na

začátku testoval výrobu doma, později v Podolí jen kousek od Žlutých lázní otevřel street foodový

podnik Gemüse Corner Kebab. Byznys rozjížděli ve dvou a spolupracují spolu dodnes. Filip Urban je

nadšencem do gastra a jeho kamarád a společník Antonín Walter má na starosti vše ostatní. Dnes

už legendární stánek otevřeli v létě 2019. Ze začátku ho navštěvovali spíš jen kamarádi, po měsíci

prodávali už sto jídel denně a zhruba po čtvrt roce museli prodlužovat otevírací dobu a nabrat další

personál do provozu. O tom, že se opravdu daří, svědčí fakt, že 1. května otevírají už třetí pobočku

Gemüse Corner Kebab v Praze-Holešovicích.

Petr Hron – Volba veřejnosti 2024

Šéfkuchař Restaurantu Sequoia v Zámku Ratměřice má za sebou více než dvacet let zkušeností v

gastronomii, během let pracoval s vynikajícími kuchaři, jako jsou Pavol Pavlík, Ladislav Douša a

další přední osobnosti tuzemské gastronomie. Dlouhá a pestrá kariéra ho formovala v odborníka,

jehož vášeň pro gastronomii je nepopiratelná. Být kuchařem si přál už jako malý kluk. Hlavní

mistrová na střední škole ho v roce 2004 při zkouškách v kuchyni prosila, aby nikdy nedělal

kuchaře, protože bude dělat ostudu jejich škole, ale touha vařit byla silnější než slova učitelů a léta

úsilí a dřiny ho dovedla k postu uznávaného šéfkuchaře. Petr Hron vnímá gastronomii jako umění,

které nejen uspokojuje chuťové pohárky, ale zároveň vypráví příběhy o místě, kde se daný pokrm

připravuje. Proto se vždy zaměřuje na kvalitní a čerstvé suroviny, které reflektují charakter a

tradice regionu.

Václav Šmerda – Síň slávy

Narodil se 11. května 1952 v rodině kuchařů a cukrářů. V kuchyni se pohyboval od dětství a už jako

malý měl sen stát se kuchařem. Vařil pro tři české prezidenty, ale i pro španělského krále,

dánského prince a mnohé další významné světové osobnosti. Je nestorem české kuchyně i

držitelem mnoha prestižních ocenění, prošel soutěžemi po celém světě. Už bezmála čtyři desetiletí

se Václav Šmerda honosí titulem Mistr kuchař a je i nositelem nejvyššího kuchařského ocenění Kříž

svatého Vavřince. Nezahálí ani nyní, své kuchařské umění, rozsáhlé znalosti a bohaté zkušenosti

předává studentům odborné školy v Poličce. Za poslední tři desetiletí se podle něj gastronomie

zásadně proměnila, ale jedno zůstává: Jídlo musí mít smysl.