„Malý Janek“ z Jinců – to je pivo jako křen!

Nedaleko od Prahy na úpatí brdských kopců leží městys Jince. Již od středověku místo znali především jako oblast, kde zpracovávají želenou rudu. V současné době jsou Jince známé především díky netradičnímu pohostinskému domu s minipivovarem, country stodolou a činorodým majitelem Jiřím Janečkem.

Rodinný pivovar tu po roce 1989 založili o třináct let později roku 2012. Své první pojmenování dostal po knížeti Vilému von Hanau, který v Jincích mimo jiné vybudoval hospodou s pivovarem, který roku 1894 prodal za 7000 zlatých místnímu podnikateli Eškovi, který ji provozoval a posléze přebudoval na hotel.

Stavba dodnes nese jeho jméno. Dnešní pivovar sice najdeme o kus dále, než stál ten původní, ale i tak se povedlo navázat na tradici vaření piva v Jincích. Porevoluční minipivovar se jmenoval Vilém a varny dodala firma Destila v roce 2012. Firmě se nejspíše moc nedařilo, takže v roce 2019 pivovar koupil Jiří Janeček.

Pivo se vaří jen z českého chmele

Pivovar má roční kapacitu 3 000 hektolitrů piva, které se zde vaří klasickým dvou rmutovým způsobem. Majitel se hrdě hlásí k faktu, že k výrobě zlatavého moku používají jen a pouze suroviny, které pochází z České republiky. Slad je z Moravy a chmel z oblasti Žatecka.

Původně sbíral majitel zkušenosti z pivovarnictví z provozu tzv. létajícího pivovaru. To znamená, že si u jiného pivovaru pronajal varny a zařízení a zde vyrobené pivo prodával pod svojí značkou Malý Janek. V roce 2020 se stal pivovarníkem se vším všudy, když převzal technologii a prostory po zrušeném rodinném pivovaru Vilém. Ten pochopitelně přejmenoval na „Malý Janek“.

Turisté uhasí žízeň raz dva, poslechnout si navíc country

Pro turisty i cyklisty má zdejší provozovna co nabídnout. K pivovaru patří pohostinské místnosti, rozlehlá zahradní restaurace, stodola, kde po vzoru již zesnulého Michala Tučného pořádají country a folkové akce, a rozsáhlá plocha, kde majitel nechal postavit stany v podobě mongolských jurt.

V okolí můžou turisté navštívit významnou technickou památku, a to překrásně zrestaurovanou dřevouhelnou huť se jménem Barbora, bývalou vojenskou střelnici se zachovalou původní květenou, stovky kilometrů turistických a cyklistických stezek po Brdech a ideální houbařský terén. Prý tu zvídavý poutník může narazit i stejně, jako kdysi pan Barrande, na trilobity popřípadě další zkameněliny.

Minulost je pryč, přítomnost patří pivu

V minulosti se poblíž Jínců zpracovávala želená ruda a od vzniku Československa tu bylo sídliště důstojníků dělostřelectva z blízké dělostřelecké střelnice. Nyní jsou Jínce známé zásluhou netradičního pohostinského domu s minipivovarem, s country stodolou a s majitelem Jiřím Janečkem, jemuž se patrně splnilo jeho přání, mít svůj pivovar.
Rodinný pivovar tu vznikl už v předminulém století. Nejdříve byl pojmenovaný po knížeti Vilému von Hanau, který jen tak bokem v Jincích mimo jiné vybudoval hospodu s pivovarem, kterou roku 1894 prodal za 7000 zlatých místnímu podnikateli Eškovi. Ten ji také provozoval a později přebudoval na hotel. Stavbu najdete na ulici, která ostatně nese jeho jméno. Současný pivovar je sice dál, než stál ten původní, ale to vůbec nikomu nevadí. Hlavně, že se povedlo navázat na tradici vaření piva v Jincích. Minipivovar Vilém s varnami od firmy Destila pořízené v roce 2012, ještě neměl takový věhlas, jaký by měl mít a tak se teprve nedávno až v roce 2019, kdy pivovar koupil činorodý Jiří Janeček.
(rad)