Symposium Živé zemědělství: Jak se mění vinohradnictví a ovocnářství v době klimatických výzev?

Jarní mrazy, letní sucha a nevyzpytatelné počasí. Co dříve bývalo výjimkou, se dnes stává každodenní realitou (nejen) pro ovocnáře i vinaře. Jak se s těmito změnami vyrovnat? Jaké odrůdy a postupy obstojí v nové době? A jak sdílet zkušenosti napříč obory? Odpovědi přinese pátý ročník Symposia Živé zemědělství, které se letos zaměří právě na budoucnost ovocnářství a vinohradnictví. Jako již tradičně proběhne 28. února a 1. března v Národním zemědělském muzeu v Praze. Na programu jsou diskuse s pěstiteli i výzkumníky – bez ohledu na to, zda pracují v ekologickém, konvenčním nebo jiném režimu. Všechny totiž spojuje stejný cíl: zachovat úrodnou půdu, stabilní sklizně a odolné odrůdy. Akci pořádá Vyšší odborná škola ekologického zemědělství – Farmářská škola ve spolupráci s Asociací místních potravinových iniciativ AMPI. Vstupenky jsou již v prodeji.

Co dnes spojuje vinaře a ovocnáře?

Především hledání cest, jak se přizpůsobit novým podmínkám a udržet kvalitu své produkce. Klimatická nejistota, proměnlivé ročníky a další nové výzvy – to vše formuje budoucnost těch, kdo se věnují pěstování révy a ovocných stromů. Na Symposiu Živé zemědělství se představí hosté z České republiky i ze zahraničí, kteří sdílejí nejen zkušenosti z praxe, ale také vědecké poznatky a trendy, jež mohou pomoci všem, kdo se v oboru pohybují. Všechny příspěvky budou simultánně tlumočeny do češtiny a němčiny, aby byly dostupné pro každého návštěvníka.
„Letošní novinkou a speciální částí programu je degustační večer s vinaři, který se uskuteční v prestižním pražském podniku Alma Wines,“ říká Jiří Prachař, jednatel Farmářské školy a jeden z organizátorů Symposia Živé zemědělství.

Kudy se ubírá budoucnost vinařství?

Jaké jsou výhody a úskalí ekologického vinařství? A jak se promítají přírodní postupy do chuti vína? Symposium Živé zemědělství představí i zkušenosti rodinného vinařství Krásná hora, jehož vína jsou ceněna pro svou čistotu a eleganci. „Náš přístup k výrobě vína je hluboce propojen s respektem k přírodě a udržitelným metodám. Díky biodynamickému hospodaření vytváříme autentická vína, která věrně odrážejí charakter místa a přírodní cyklus,“ říká vinař Marek Vybíral z vinařství Krásná Hora.

Na symposiu ale nebudou chybět ani inspirativní ženy vinařského světa: Agnes Lovecká, slovenská vinařka ze Slobodného vinárstva, nebo polská enoložka Agnieszka Rousseau, která spoluvlastní biodynamickou vinici. Klára Kollárová, Národní sommeliérka ČR, se spolu s Janem Čeřovským, autorem blogu Jižní svah, zamyslí nad tím, kam kráčí svět vína – a jaké proměny jej čekají v příštích letech.

Sady, které odolávají výzvám doby

Ovocnář Petr Kareš, majitel Ovocnářské biofarmy Kareš, pokračuje v rodinné tradici několika generací sadařů. Na 40 hektarech sadů v Podkrkonoší pěstuje se svou rodinou ovoce v ekologickém režimu. Nejznámější odrůdou třešní, která nese jeho jméno, je Karešova srdcovka raná.

Potulný sadař Dominik Grohmann se dlouhodobě věnuje extenzivnímu ovocnářství – pomáhá lidem i krajině s výsadbou a péčí o ovocné stromy. Pomolog a majitel ovocné školky Zdeněk Buzek se podělí o své znalosti o starých odrůdách, které si díky své odolnosti vůči mrazu, suchu a dalším faktorům zaslouží naši pozornost.

Dva dny, více než 20 přednášek, diskusí a workshopů

Symposium nabídne nejen inspirativní prezentace a praktické workshopy, ale i odbornou poradnu, kterou povedou Kateřina Strossová a Kristina Kadlecová z ČSOP. Účastníci se mohou těšit na prostor pro sdílení zkušeností s odborníky i pěstiteli v přátelské atmosféře.

Nebude chybět ochutnávka starých odrůd ovoce, kterou připraví Český svaz ochránců přírody, a bohatá nabídka kvalitních lokálních produktů na Stole hojnosti. Zastoupeny budou jak malé, tak velké ekologické farmy – například čaje ze Sonnentoru, jídlo z Probia nebo zavařeniny ze sociálního podniku Jasan.

Vstupenky jsou již v prodeji

Kapacita akce je omezená, proto doporučujeme s nákupem vstupenky neotálet. Vstupenky jsou dostupné na webu Symposia. Pro ty, kteří se nemohou zúčastnit osobně, je možné zakoupit online přístup k záznamům všech přednášek, které budou dostupné po skončení akce.

Detaily o Symposiu Živé zemědělství a možnost zakoupit vstupenky:
https://symposium.zivezemedelstvi.cz/zive-zemedelstvi-2025/

Poděkování partnerům

Symposium Živé zemědělství se koná i díky podpoře:

  • Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství

  • Ministerstvo zemědělství České republiky

  • Česko-německý fondu budoucnosti

  • Člověk v tísni

  • Spolek Ekovín

Další chystané akce:

Den otevřených dveří Farmářské školy (Vyšší odborná škola ekologického zemědělství – Farmářská škola)
Zajímá vás, jak to ve Farmářské škole vypadá? Přijďte se podívat na den otevřených dveří a zeptat se na vše, co vás zajímá. Rádi vás po škole provedeme, ukážeme prostory, zázemí a zodpovíme vaše dotazy o průběhu a formách studia, přijímacím řízení nebo jak vypadá studium v praxi. Svoje zkušenosti vám předají současní studenti i vyučující.

SOBOTA 15. ÚNORA 2025 OD 14:00 – PRAHA
Kde:
Aula, Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, Drnovská 507/73, Praha-Ruzyně
PÁTEK 7. BŘEZNA 2025 OD 16:30 – ONLINE
Kde:
Online přes Google Meet, pozvánku vám pošleme na email pár dní před událostí
https://farmarskaskola.cz/den-otevrenych-dver

Asociace místních potravinových iniciativ

AMPI je nezisková organizace založená v roce 2014, zaměřená především na rozvoj lokálních potravin, solidární iniciativy a potravinovou suverenitu v České republice i v celé Evropě. Jejím hlavním cílem je vzdělávat dospělé, mládež a děti v oblasti environmentálních aspektů zemědělství a spotřeby potravin, poskytovat farmářům a spotřebitelům vodítko při zakládání místních potravinových iniciativ a sociálních podniků, podporovat místní alternativy potravin a provádět výzkumné a studijní činnosti v oblasti udržitelného zemědělství a místních potravinových systémů. www.asociaceampi.cz

Vyšší odborná škola ekologického zemědělství – Farmářská škola

Jediná škola ekologického a biodynamického zemědělství v České republice, která nabízí ucelený program praktického vzdělávání na ekologických farmách u nás i v zahraničí. Zaměřuje se na znovuoživení půdy, trvale udržitelné postupy, důstojné zacházení se zvířaty a obnovení života na venkově. Vzdělává a podporuje mladé zemědělce, kteří chtějí zakládat nové statky a přispívá tak k obnově udržitelného hospodaření, zdravé krajiny i života na venkově. https://farmarskaskola.cz/

Klára Hrdá