Na Štěpána si pochutnejte na huse s knedlíčky vonícími jablky
Druhý svátek vánoční vybízí k návštěvám a veselí. A samozřejmě dobrému jídlu. Jestli i vy právě teď uvažujete o tom, čím si klasickou pečenou husu zpestřit, vaďte na lahodnou přílohu plnou sezónního ovoce. Bramborový knedlík se strouhanými jablky promění vaši tabuli v nezapomenutelný koncert chutí.
Ingredience:
- 400 g brambor
- 150 g jemné krupičky
- 2 vyzrálá zimní jablka
- 1 vejce
- 1 lžíce másla
- sůl
Postup:
-
Brambory uvařte ve slupce nejlépe den předem a nechte dobře vychladnout. Zastudena je oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
-
Jablka naopak nechte i se slupkou, vykrojte jádřince a nastrouhejte nahrubo. Rukama z nich vymačkejte co nejvíce šťávy. Přidejte k nim brambory, krupičku, změklé máslo, vejce, sůl a zpracujte na tužší těsto.
-
Pro tento knedlík je charakteristický nepravidelný tvar. Proto jednotlivé kousky odtrhávejte nebo odkrajujte lžící a neuhlazujte. Uvařte v osolené vodě 10 minut nebo v páře 15 minut.
„Bramborový knedlík se strouhanými jablky je tak trochu zapomenutá tradiční příloha, která má své místo na tabuli během celého zimního období. Chutná lahodně nejen s pečenou husou, ale také s dalšími pečenými masy – vepřovým, zvěřinou, zajícem i králíkem,“ radí Petr Kosiner.

Recepty na další knedlíky vhodné nejen na sv. Štěpána, najdete ve Velké knedlíkové kuchařce, kde vás čeká spousta inspirace na poctivé pochoutky tradiční české kuchyně.
Nově inspiraci z knedlíkového světa najdete také na Instagramu https://www.instagram.com/knedlikylaznicka.cz/.
úvodní snímek:bramborovy-knedlik-se-strouhanymi-jablky-velka-knedlikova-kucharka
Kateřina Medová Šimková
Agentura vitaPR
