Na Štěpána si pochutnejte na huse s knedlíčky vonícími jablky

Druhý svátek vánoční vybízí k návštěvám a veselí. A samozřejmě dobrému jídlu. Jestli i vy právě teď uvažujete o tom, čím si klasickou pečenou husu zpestřit, vaďte na lahodnou přílohu plnou sezónního ovoce. Bramborový knedlík se strouhanými jablky promění vaši tabuli v nezapomenutelný koncert chutí.

Ingredience:

  • 400 g brambor
  • 150 g jemné krupičky
  • 2 vyzrálá zimní jablka
  • 1 vejce
  • 1 lžíce másla
  • sůl

Postup:

  1. Brambory uvařte ve slupce nejlépe den předem a nechte dobře vychladnout. Zastudena je oloupejte a nastrouhejte nahrubo.

  2. Jablka naopak nechte i se slupkou, vykrojte jádřince a nastrouhejte nahrubo. Rukama z nich vymačkejte co nejvíce šťávy. Přidejte k nim brambory, krupičku, změklé máslo, vejce, sůl a zpracujte na tužší těsto.

  3. Pro tento knedlík je charakteristický nepravidelný tvar. Proto jednotlivé kousky odtrhávejte nebo odkrajujte lžící a neuhlazujte. Uvařte v osolené vodě 10 minut nebo v páře 15 minut.

Bramborový knedlík se strouhanými jablky je tak trochu zapomenutá tradiční příloha, která má své místo na tabuli během celého zimního období. Chutná lahodně nejen s pečenou husou, ale také s dalšími pečenými masy – vepřovým, zvěřinou, zajícem i králíkem,“ radí Petr Kosiner.

Recepty na další knedlíky vhodné nejen na sv. Štěpána, najdete ve Velké knedlíkové kuchařce, kde vás čeká spousta inspirace na poctivé pochoutky tradiční české kuchyně.

Nově inspiraci z knedlíkového světa najdete také na Instagramu https://www.instagram.com/knedlikylaznicka.cz/.

     úvodní snímek:bramborovy-knedlik-se-strouhanymi-jablky-velka-knedlikova-kucharka

Kateřina Medová Šimková
Agentura vitaPR