Globus Zdravý svět: Trendem jsou fermentované potraviny

Podle údajů specializovaných sekcí Zdravý svět patnácti hypermarketů Globus, které nabízí na 1 100 různých alternativních potravin, se v Česku rozvinul nový fenomén. Tím jsou fermentované potraviny. Dále také vyplynulo, že průměrná míra inflace u alternativních potravin nedosahuje té u potravin konvenčních.

Poptávka po zdravějších a alternativních potravinách poslední roky v řadě stoupala. V letech pandemie byl zájem dokonce až rekordní, meziročně nakoupili zákazníci sekce Zdravý svět v hypermarketech Globus vždy o 8 procent alternativních potravin víc než rok předchozí. Avšak růst poptávky zarazily události roku 2022. Část prodejů alternativních potravin stagnuje nebo zájem o ně mírně klesá. Jsou ale potraviny, o které i přes krizi zájem roste.

Fermentované potraviny táhnou

Velkým aktuálním trendem v Česku jsou fermentované, tedy kvašené potraviny. Jde například o fermentovaný nápoj kombucha, kvašenou zeleninu kimchy a fermentovanou sóju tempeh. „Kombucha, tempeh a kimchy společně povzbudily fenomén zdravého stravování, který zřejmě ještě může dál sílit,“ řekla Aneta Turnovská, tisková mluvčí hypermarketů Globus.

Alternativní potraviny zdražily daleko méně než konvenční

U potravin proběhla meziroční inflace v řádu desítek procent (v říjnu 2022 vs. 2021 to bylo 27,1 %1), ale u alternativních potravin se takové skoky neudály. Průměrná meziroční inflace sortimentu Zdravého světa byla loni okolo 8 procent, což byla několikanásobně nižší míra než u potravin z konvence. Možným důvodem je, že v sortimentu Zdravého světa máme výrobky zejména z rostlinných, tedy neživočišných surovin,“ řekla Aneta Turnovská. K nejcitelnějšímu zvýšení cen alternativních potravin tak došlo u BIO mléka a kuřecího masa. To způsobilo, že zákazníci se přiklání víc ke konvenčnímu mléku a kuřecímu masu. Některé kategorie potravin ale loni nezaznamenaly cenový nárůst vůbec. Šlo kupříkladu o bezlepkové potraviny, kde k úpravám cen zatím nedošlo.

Novinky lidé rádi zkoušejí

I přes přetrvávající složitou ekonomickou situaci budou do Zdravých světů v Globusu letos uváděny zajímavé novinky. Zákazníci je totiž rádi zkouší. „Úspěšně jsme v minulém roce zařadili do sortimentu citrus YUZU nakládaný v medu, zmrzlinové koláčky z rýžové pasty Mochi nebo rostlinnou alternativu masa Tender Jack Amazonia, který je vyroben z plodů rostliny jackfruit, ekologicky pěstovaných a ručně sklizených na Srí Lance,“ řekla Aneta Turnovská. Zákazníci si rychle oblíbili také potraviny z hrachového základu řady pan Hrášek od tuzemského výrobce Emco, které tyto hypermarkety nabízí od loňského ledna. „Letos se chystáme uvést produkty z nejbohatšího ovoce na antioxidanty Acai, a také budeme rozšiřovat nabídku bezlepkových výrobků o řadu BalViten,“ prozradila plány Aneta Turnovská.

Individuální nabídka je dnes nutnost

Sekce Zdravý svět jsou svou nabídkou 1 100 produktů alternativních potravin nastaveny na individuální požadavky jednotlivého zákazníka. „Každý se dnes chce stravovat dle svého přesvědčení a zdravotního stavu. Vnímáme dlouhodobě také zájem zákazníků o novinky v sortimentu, které mají například zdravotní benefit. Pro českého zákazníka je důležitá zároveň autenticita, jakou v sobě nesou tuzemské regionální značky. Ty také průběžně oslovujeme,“ uzavřela Aneta Turnovská za Zdravý svět Globus.

Pro více informací kontaktujte, prosím:

Aneta Turnovská, tisková mluvčí Globus Lucie Kovandová, PR servis

Tel.: 739 348 194 Tel.: 604 855 754
e-mail:
a.turnovska@globus.cz e-mail: lucie@luciepr.cz

O společnosti / Poznámka pro editory:

Činnost rodinné společnosti Globus zahájil roku 1828 Franz Bruch otevřením obchodu s potravinami v sárském St. Wendelu. V současné době stojí v čele společnosti představitel již šesté generace rodiny Bruchů – Matthias Bruch.

Na český trh vstoupil holding Globus v roce 1991 založením společnosti Globus Praha s.r.o. První český hypermarket byl otevřen 4. listopadu 1996 v Brně – Ivanovicích. V současné době se na území České republiky nachází 15 hypermarketů.

V každém hypermarketu Globus je kompletní řeznická, pekařská a cukrářská výroba a vlastní restaurace. Řezníci sami bourají maso, vyrábí uzeniny a další masné výrobky. Pekaři pečou čerstvé pečivo, které připravují od zadělání těsta, přes vykynutí až po ruční zpracování. Kuchaři vaří českou klasiku i mezinárodní kuchyni podle osvědčených receptů a z pečlivě vybraných surovin. Tyto vlastní výroby Globus vyrábějí více než 700 potravin označené Poctivá výroba Globus a jsou zárukou dobře odvedené práce a vysoké kvality. Globus ČR je držitelem několika ocenění Obchodník roku v kategorii „Prodejce potravin“, „Česká potravina“, „Zlatý klas“ nebo „Rostlinný řetězec roku“. Více informací na www.globus.cz a https://www.facebook.com/GlobusCesko.

1 Dle údajů Českého statistického úřadu z 12. 12. 2022
https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-spotrebitelskych-cen-inflace-listopad-2022