Nové hvězdy MICHELIN dorazily do Chorvatska!
Chorvatsko se může pochlubit celkem 13 michelinskými restauracemi
Chorvatsko se může pochlubit jednou restaurací, která se pyšní dvěma michelinskými hvězdami, a 12 restauracemi, které získaly jednu prestižní michelinskou hvězdu, celosvětově nejvýznamnější a nejznámější gastronomickou značku. Toto vyplývá z včerejšho oznámení nejnovějšího výběru MICHELIN pro Chorvatsko, v rámci kterého se restaurace Krug (Split) a Cap Aureo (Rovinj) mohou pochlubit novými hvězdami. Dodejme, že restaurace Agli Agmici z Rovinje si úspěšně udržela dvě hvězdičky, zatímco restaurace Dubravkin put (Záhřeb), Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovník), Monte (Rovinj), Noel (Záhřeb), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) a Korak (Jastrebarsko) si úspěšně udržely po jedné michelinské hvězdě.
„Další vydání průvodce MICHELIN přineslo potvrzení kvality chorvatské gastronomie a dokonalosti našich šéfkuchařů, kteří jsou oceňovaní a uznáváni na celosvětové úrovni. Chorvatská vinařská a gastronomická nabídka je nepostradatelnou součástí naší celkové turistické nabídky, protože dotváří kompletní zážitek z naší země pro každého hosta, naši autochtonnost a kulinářské bohatství. Vzhledem ke svému významu byla tato forma cestovního ruchu uznána i v našich strategických dokumentech a jsme rádi, že kvalita nabídky se rok od roku zvyšuje a je rozmanitější a sleduje globální trendy, aniž by ztratila chorvatskou autenticitu. Gratuluji všem, kteří byli i letos zařazeni do průvodce MICHELIN, který opět zařadil Chorvatsko mezi země špičkové gastronomie,“ uvedl Tonči Glavina, ministr cestovního ruchu a sportu.
Pokud jde o značku MICHELIN Green Star, úspěšně si ji udržely restaurace Zinfandel’s (Záhřeb), Konoba Mate (Korčula) a Korak (Jastrebarsko). Připomínáme, že toto označení je udělováno těm restauracím, které se konkrétně věnují gastronomii založené na udržitelnosti a šetrnosti k životnímu prostředí.
„Jako hlavního destinačního partnera společnosti MICHELIN pro Chorvatsko nás nesmírně těší nový výběr a udělení prestižních značek našim restauracím. Je to další významné uznání chorvatské gastronomie, ale také potvrzení neustálého zvyšování kvality, autenticity a kreativity na domácí kulinářské scéně. Chorvatsko se stále více profiluje jako špičková eno-gastronomická destinace a výběr MICHELIN je důležitým ukazatelem mezinárodního uznání naší nabídky. Toto uznání patří nejen šéfkuchařům a týmům restaurací, ale také celé destinaci,
protože špičková gastronomie se stává stále důležitějším motivem pro příjezd turistů a součástí identity Chorvatska jako země bohaté, kvalitní a udržitelné gastronomie,“ řekl Kristjan Staničić, ředitel Chorvatského turistického sdružení, a upřímně pogratuloval všem, kteří získali nové hvězdy a zachovali si ty stávající.
Kromě těchto značek MICHELIN zařadil na seznam Bib Gourmand také restaurace Konoba Pescaria (Mošćenička Draga) a K.užina (Split), takže Chorvatsko se může pochlubit celkem 12 restauracemi s touto značkou MICHELIN, která je udělována restauracím, které nabízejí kvalitní menu za přijatelné ceny.
Novinkou je také udělování speciálních cen MICHELIN, které zdůrazňují rozmanitost profesí a dovedností, které tvoří odvětví pohostinství. Speciální ocenění MICHELIN pro mladého šéfkuchaře tak získala Gabriela Filc z restaurace Nebo by Deni Srdoč, zatímco uznání za kvalitu poskytovaných služeb převzala Vera Korak z restaurace Korak. Cenu pro sommeliera získal Dinko Lozica z restaurace LD.
Dodejme, že nová ocenění jsou výsledkem inkognito prohlídek chorvatských restaurací profesionálními inspektory MICHELIN, celosvětově nejvýznamnějším a nejuznávanějším průvodcem po restauracích, na jehož stránkách byl zveřejněn seznam pro Chorvatsko.
Luděk Hladiš |