V restauračních vozech Českých drah si cestující mohou pochutnat na Letním menu

Od posledního květnového dne si cestující v jídelních vozech ČD Restaurant mohou vybrat z nového menu. To připravil juniorský národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR. Kromě sezónní nabídky nechybí v menu ani oblíbené stálice, jako jsou svíčková nebo kuřecí řízek.

Pórková polévka, cuketové placky s uzeným sýrem, šťouchané brambory a nakládaná zelenina, španělský ptáček s jasmínovou rýží nebo koláč s rybízem a rebarborou, s mandlovou drobenkou, sypaný čokoládou. To jsou novinky, které cestujícím nabízí ČD Restaurant.

Letní nabídku ČD Restaurant pro vás opět připravil juniorský národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR, který se v těchto měsících intenzivně připravuje na světovou kuchařskou olympiádu IKA 2024 ve Stuttgartu. Při tvorbě nového menu mladí kuchaři využili letní suroviny a zajímavě je zkombinovali s již osvědčenými.

Kromě sezónních jídel si cestující mohou pochutnat i na stálé nabídce, jejíž ikonickou položkou je svíčková. Nejprodávanějším jídlem posledních let je pak další klasika, kuřecí řízek s bramborovým salátem. Již pátým rokem nabízí jídelní vozy ve spolupráci s pivovarem Chroust vlastní řemeslné pivo Union, které je u cestujících velmi oblíbené i díky etiketě s železničním motivem.

Letní menu

Pórková polévka

Typická letní kořenová zelenina, která zejména v podobě lehké polévky krásně osvěží.

Cuketové placky s uzeným sýrem, šťouchané brambory a nakládaná zelenina

Zajímavá alternativa tradičních bramborových placek, zde ještě dochucena uzeným sýrem a nechybí ani domácí nakládaný salátek.

Španělský ptáček s jasmínovou rýží

Španělský ptáček je oblíbené české jídlo, navzdory jménu recept nepochází ze Španělska. Název pokrmu pochází ze dvora císaře Rudolfa II. Jeho matka byla Marie Španělská, a proto na císařském dvoře vařili také španělští kuchaři. Ti také připravovali telecí závitky s nádivkou, které byly považovány za španělskou specialitu. Magdalena Dobromila Rettigová používala název španělské ptáčky pro závitek ze zeleného listu plněný vepřovou sekaninou. Později se pod stejným názvem uvádí závitek z telecího masa

Koláč s rybízem a rebarborou, s mandlovou drobenkou, sypaný čokoládou

Jaké ovoce máte spojené s českým létem? Mnozí si v dětství na zahradě u babičky oblíbili rybíz. Letní menu vám ho nabízí v lahodné kombinaci s rebarborou.

Lukáš Kubát

tiskový mluvčí ČD