Valentýnský dezert: Místo čokoládových bonbonů vyzkoušejte pralinkové knedlíčky
Blíží se den svatého Valentýna, příležitost oslavit romantickou lásku. Pokud ale nemáte chuť trávit jej v restauracích, wellness nebo si dopřávat velkolepé komerční zážitky, můžete si hezké chvilky naservírovat i doma. Třeba za doprovodu vynikajících pralinkových knedlíčků, které překonají nejeden čokoládový dezert. Zvlášť, jsou-li připravované s láskou.
„Dlouho jsem se zamýšlel, jak spojit knedlíčky a čokoládu v jeden lahodící celek. Na mysli jsem měl sametovou chuť kvalitních pralinek, které se v ústech příjemně rozplývají a vytváří nevšední požitek. A právě tak vznikl tento recept, který vás nezklame, ať už valentýna slavíte, nebo ne,“ říká k tradicím Petr Kosiner, šéfkuchař společnosti Knedlíky Láznička.
Recept: Pralinkové knedlíčky
Suroviny:
-
250 g tvarohu (ten balený v alobalu, nikoli ve vaničce)
-
120 g krupičky
-
40 g másla
-
12 kulatých pralinek z kvalitní čokolády
-
1 žloutek
-
1 lžička moučkového cukru
-
špetka soli
-
piškotová drť s moučkovým cukrem na podávání
Postup:
-
Máslo nechte změknout při pokojové teplotě. Smíchejte s tvarohem, žloutkem, cukrem a přidejte špetku soli. Pak postupně přidávejte všechnu krupičku a zpracujte na pevné a hladké těsto.
-
Těsto rozdělte na malé dílky a rukama nebo válečkem z nich udělejte placičku. Do středu položte pralinku a pečlivě uzavřete. Dbejte přitom, aby spoje pevně držely a zároveň byla vrstva těsta co nejtenčí.
-
Vložte do vroucí osolené vody a vařte velmi krátce, jen 5 až 8 minut. Po vylovení ihned, dokud jsou knedlíčky ještě horské a vlhké, obalte v připraveném posypu z nadrcených piškotů s trochou cukru. Poté bezprostředně podávejte.
Tip šéfkuchaře:
„Nejzábavnější na pralinkových knedlíčcích je tekutá čokoláda uvnitř. Až je uvaříte, nenechte je dlouho čekat a hned s nimi na talíř, aby čokoláda nezatuhla. Také nejsou moc vhodné pro opětovné ohřívání. Když je nebudete chtít podávat rovnou, raději je v syrovém stavu uložte do uzavíratelné nádoby a až do vaření uchovejte v lednici,“ doporučuje Petr Kosiner.
Další tipy nejen na sladké knedlíčky najdete ve Velké knedlíkové kuchařce. A protože láska prochází žaludkem, vychutnejte si inspiraci celkem na 144 druhů knedlíků s přehledně formulovanými postupy, díky nimž se vám snadno podaří připravit dobroty z české i mezinárodní knedlíkové scény. Jednou to budou přílohové knedlíky k hustým poctivým omáčkám, podruhé pokrmy spadající do zdravé moderní kuchyně plné zeleniny a čerstvých surovin.
Kateřina Šimková