Zichovec Winter Affair je svátkem vzácných exkluzivních piv Druhý ročník Festivalu Zichovec Winter Affair se po roce opět vrátil do pražského kláštera Gabriel Loci. Zúčastnilo se 25 světových pivovarů a více než 150 různých piv, které návštěvníkům prezentovali zástupci samotných pivovarů.

Za jednotné vstupné 2490 Kč měl návštěvník k dispozici desetihodinovou volnou degustaci 25 světových pivovarů z 18 zemí světa a jejich nejvzácnějších piv. Den byl rozdělený do třech bloků po třech a půl hodinách. K dispozici bylo vždy 50 piv (2 od každého z 25 pivovarů) a ta byla v každém z tří bloků úplně jiná. Chutí jste tak mohli okusit opravdu mnoho. Výběr piv nám blíže přiblížil Miroslav Ostrý: „Často se stane, že lidé vidí cenovku našeho festivalu a zaleknou se. Koukají na pivo optikou českého ležáku. To je ale jen špička ledovce pivního světa, ledovce, který sahá velmi hluboko. My se soustředíme na piva spíše z té části pod hladinou. Tyhle piva jsou často velmi silná, jejich výrobní proces trvá roky a prodávají se po vyšších stovkách korun za lahev. Pro člověka, který těmto druhům piv holduje, je náš festival splněným snem. Za jeden den ochutná desítky piv, kterých by si mohl za stejnou cenu koupit třeba 5, možná 6 lahví.“

 

Na hojně navštíveném festivalu se narazilo 150 sudů piva. Organizaci festivalu měli na svých bedrech pracovníci ze Zichovského pivovaru s pomocí kamarádů dobrovolníků Akce měla i přes velký počet návštěvníků hladký průběh. Vše klapalo na jedničku. Samozřejmě s degustaci piv se nabízelo i chutné jídlo

.

„Jsem nadšený, že pořádáme druhý ročník. Ten první byl hodně skok do neznáma, nikdo netušil, jestli v Česku s festivalem západního střihu uspějeme, ale tady jsme, realizujeme druhý ročník, mám velkou radost. Náš pivovar je asi v něčem trošku specifický, pracuje tu s námi hodně „beer geeků“, lidí, kteří to s pivem tak trošku přehánějí, haha, ne konzumací, ale prostě tím, jak moc ho řeší. V téhle partě, která má kolektivní přehled a známosti z celého světa, se takový pivní festival dělá krásně. Je v tom hodně vášně, kterou věřím, že cítí i návštěvníci,“ líčí svoje pocity Miroslav Ostrý, který má na starosti exportní trhy pivovaru a celý festival Winter Affair a dodává: „Loni se nám povedl náš záměr, klášter Gabriel Loci jsme proměnili na jednodenní pivní svatostánek, kde tekla piva, o kterých si český pivař mohl do té doby nechat tak zdát. A letos je cíl stejný: Na jeden den proměnit krásný prostor Gabriel Loci na chrám toho nejlepšího piva, vytvořit zážitek, vzpomínku, na kterou nikdo ze zúčastněných jen tak nezapomene.“

 

Začali jsme ochutnávkou piv v hlavním sále. Otisk českého pivovarnictví se promítá do mnoha světových regionů. Jedním z takových je i malý pivovar Golem v Nikósii blízko zelené linie na rozděleném ostrově Kypru. Ten založili naši krajané a ke svým kořenům se hrdě hlásí. Michal Štourač je původně ajťák a s manželkou Ivonou se na Kypr přestěhovali v roce 2016 po dekádě strávené v korporátu v Amsterdamu.

Michal věrný české tradici, vaří piva „po česku“, ale v jejich nabídce ale naleznete mnohem více než jen variace na české ležáky. Produkují spoustu zajímavých pivních stylů a nebojí se i méně trendy pokusů! V hodnocení kyperských mikropivovarů jsou na přední příčce. Ochutnali jsme NEIPU chmelenou s oblíbenou trojici chmele Simcoe, Mosaic a Sabro a pomocí ječmene pšenice a ovsa, s 6,5 % ABV a Red Ipu, obě piva byla výborná.

winterOliver-Ploom-exportni-manazer-z-estonskeho-pivovaru-Pohjala

 

Oliver Ploom, exportní manažer z estonského pivovaru Põhjala představil největší řemeslný pivovar v pobaltských státech a jediný, který byl zařazen do žebříčku „top Ratebeer“ světových pivovarů. Zpočátku se jednalo o létající pivovar a až v roce 2014 byl dostavěn vlastní pivovar v Tallinnu. Jeho jméno Pohjala znamená estonsky „severní říše“. V roce 2023 měla společnost obrat 4,69 milionů eur. Hlavním sládkem je Skot Chris Pilkington. Põhjala se zaměřuje zejména na portery, stárnutí v sudech a přísady z lesů Estonska. Cellar Series je řada tmavých piv zrající v sudu, zatímco řada Forest používá vzácné rostlinné a lesní ingredience. Põhjala se na evropském kontinentu proslavila svým neortodoxním přístupem, originálním dizajnem, překvapivými ingrediencemi a barelovým programem. V roce 2020 Põhjala spolupracovala s polskými pivovary Pinta na výrobě Baltic Pride. Je to císařský baltský porter, který obsahuje směs čerstvého spodně kvašeného baltského porteru a sudového svrchně kvašeného baltského porteru.

winter-G.-Ziemian-majitel-pivovaru-Stu-mostow

 

Ochutnali jsme porter, který zrál 22 měsíců v sudech od portského vína. V chuti je karamelizovaný cukr, rybíz a hlavně čokoládu, má 11,5 % ABV. G. Ziemian je vlastníkem polského pivovaru Stu mostów z Vratislavi. Řemeslný pivovar založil Grzegorz Ziemian s manželkou Arlettę v roce 2014. Ochutnali jsme X Anniversary 2/10 TDH New England DIPA. Je to třikrát chmelené (TDH) DIPA. Toto pivo je ve stylu New England –zaměřené na chmelové aroma. Druhý vzorek WILD18 Mixed Fermentation Piquette Saison byla směs piva 24měsíců zrající na slupkách hroznů Muscaris a 32měsíců fermentovaného s čerstvými malinami a borůvkami. Samozřejmě jsme navštívili i stánek Rodinného pivovaru Zichovec.

winter-Martin-Urban-hlavni-sládek-Zichovec

 

Imperial Stout zrající v sudech z Woodford Reserve s 13,5 %ABV. Masala Chai Barley Wine 2024 zrálo neuvěřitelných 30 měsíců v bourbonových sudech, kde si vytvořilo dokonalou harmonii chutí. Blend tří sudů ochucený javorovým sirupem a směsí exotického koření Masala Chai přináší plnou, hřejivou chuť s tóny vanilky, bourbonu a dřeva. Pivo, jehož síla 31° překvapí svou jemností a pitelností. Martin Urban, vedoucí výroby, hlavní sládek, nás seznámil s historií pivovaru Zichovec: V hlavě Ivana Husáka vznikl v roce 2010 nápad na vybudování vlastního pivovaru. V malebné vesničce Zichovec u Slaného vznikl rodinný craftový minipivovar v roce 2012. V roce 2016 výrobu přesunuli do zrekonstruované budovy bývalé tankové střelnice v Lounech v Ústeckém kraji na severu Čech. Tanky se tak vrátily na své původní místo. Kontrolu nad chodem převzali synové Ondřej a Jan. V roce 2017 koupili starý autobus Renault City bus, uvnitř ho přestavěli na pojízdnou hospodu a s pivobusem začali obrážet festivaly a nejrůznější akce po celé ČR. Roku 2018 uspořádali první Zichovec Beer Fest. Do roku 2019 všechna piva stáčeli primárně do sudů nebo lahví, stejně jako většina českých minipivovarů. Trend plechovek však začal pomalu přicházet i do naší republiky. Rozhodli se proto koupit stáčecí linku na plechovky. V roce 2021bylo jasné, že systém, kdy všichni dělali všechno tak nějak podle sil, nebyl věčně udržitelný, a tak začali jednat. Reorganizace týmu probíhala pozvolna celý rok, ale na konci už měli nový marketingový i obchodní tým a jasnou představu, komu náleží, jaká úloha. Díky těmto krokům se naskytla i možnost se konečně pořádně zaměřit na export. Na konci roku 2021 tak vyváželi už do více jak 10 zemí. Produkci tvoří z 50% české ležáky, používáme na ně český chmel Žatecký poloraný červeňák, chmel Sládek. Na nejprodávanější pivo Krahulík 110 používají směs českých chmelů vyšlechtěných z Žateckého poloraného červeňáku: Harmonie a Saez Shine. Na zbylých 50% produkce což jsou piva inspirována zahraníčím (Německo, Anglie, Irsko, USA) používají cizí chmely, které do těch piv patří. Výstav pivovaru byl v roce 2023 12500 hl.

Loni nás Martin Urban zavedl k ležákovému baru, letos jsme už cestu znali. Není na škodu ochutnat různá cizí piva, ale přece jen nejvíc chutná poctivý český ležák. Výběr českých pivovarů byl bohatý.

Budějovický Budvar, národní podnik, je údajně jediným dosud aktivně působícím českým národním podnikem. Budvar je čtvrtým největším výrobcem piva v Česku a druhým největším exportérem piva do zahraničí. Zůstal jediným velkým pivovarem v českých rukou. Na čepu byl tmavý ležák, 4,7 ABV

winter-Golem-Michal-a-Ivana-Stouracovi

 

Pivovar Hostomice vaří spodně kvašené pivo. Sortiment piv: Fabián 10 % světlá, Fabián 12 % světlá, Fabián 14 % tmavá, a sezónní speciál. První zmínky o vaření piva v Hostomicích pod Brdy jsou datovány do roku 1407. Pivovar tu úspěšně fungoval až do roku 1942. První várka v obnoveném pivovaru byla na jaře roku 2014. Na čepu byl Fabián 10°, 3,5 ABV Pivovar Lajka sídlí v Praze – Bubenčí, byl založen v r. 2019, kapacita varny 5 hl. Strelka je výčepní pivo, 4,3ABV. Klasický žánr českého spodně kvašeného piva s lehčím tělem a nižším obsahem alkoholu. Pivovar Matuška byl založen 13.4.2009 na Velikonoční pondělí. V tento den byla uvařena první várka speciálního spodně kvašeného tmavého piva. Pivovar založil sládek Martin Matuška, který v pivovarnickém oboru pracuje od roku 1981. V současné době má pivovar více než 10 zaměstnanců, přes 100 odběratelů, vaří se na 30 druhů piva a výstav přesahuje 5 000 HL. Ochutnali jsme Desítku, 4,2 ABV. Klášterní pivovar Strahov byl v provozu už před více než šesti sty lety. Od roku 2000 vaří v klášteře pivo sv. Norbert, pivo pojmenovali po zakladateli premonstrátského řádu, který obývá klášter již od jeho založení. V pivovaru vaří více než 25 řemeslných piv, výstav je 18000 hl. Na čepu měli polotmavé Special Amber, 5 ABV. Pivovar U Fleků je jediným pivovarem ve střední Evropě, kde se pivo vaří bez přestávky od roku 1499. Svou slávu získal čepováním speciálního 13° tmavého piva. Dnes vaří i světlý ležák. Tmavý ležák má 5ABV. Pivovar Valeč byl založen roku 2020 jako létající. Nabízí širokou škálu pivních stylů od nejčistších ležáků přes různá moderní svrchně kvašená piva až po belgické pivní styly nebo další speciality. Ochutnali jsme Proměnu 12°, 5ABV. Vinohradský pivovar byl založen v roce 1893. Vařila se tu klasická́ česká́ piva, včetně Velkopražské 12 a černého ležáku. Dnešní Vinohradský pivovar s restaurací je splněným snem skupiny přátel, ti první várku vystavili v říjnu 2014, tedy po 120 letech. V roce 2023 pivovar rozšířil výrobu do obce Káraný, kde otevřel v dubnu nový pivovar. Nově otevřený provoz bude mít roční výstav 15 000 hektolitrů. Ochutnali jsme Vinohradskou 11°, 4,5ABV.

 

Jaromír Hampl Zdroj a foto: pivovar Zichovec, Petr Brodecký