Život v kuchyni podle Martina Svatka

Šéfkuchař Martin Svatek připravil novou kuchařskou knihu, která vám ukáže tradiční i moderní recepty, se kterými poznáte ten pravý život v kuchyni! Léta zkušeností a inspirace zúročil beze zbytku a předkládá nám vlastní výběr toho nejlepšího z milovaného řemesla.

Ať už listujete knihou poctivě od začátku do konce nebo ji namátkou otevřete kde se vám zalíbí, najdete v ní podstatu jeho kuchyně, kterou je komplexní zážitek. Vyzkoušejte, vařte, ochutnávejte a žijte! „Přijít první do kuchyně a rozsvítit světla je pro mě každý den zážitek. Kdo nemá kuchařské srdce, asi to hůře pochopí. Ale věřte mi, že se to dá přirovnat k návštěvě chrámu,“ říká M. Svatek a dodává: „Vařím pro svoje hosty s radosti a fortelem, a především vařím pokrmy tak, aby šmakovaly a dobře vypadaly. Ale nejsou to jídla prvoplánově instagramová. K nalezeni vlastního stylu vařeni jsem dospěl až po mnoha letech. K němu mi pomohlo několik důležitých gastronomických osobnosti a zážitků, stejně jako inspirace z celého světa. V mém stylu vaření je cítit i jihočeské srdce.“

Každý šéfkuchař má svůj styl. Svatkův styl vychází ze zkušeností nasbíraných po celém světě a vyladěných v Táboře. Je postavený na poctivém přístupu k surovinám. Na talíři musí být jasné co je to hlavní a nejdůležitější a o kterou surovinu jde. Má rád jasně rozpoznatelné chutě. Na omáčky je fořt. Žádné jídlo se neobejde bez zeleniny. Jídlo chuťově vyladí do harmonie chuti, nesmí chybět kyselinka, která jídlo odlehčí.

Kniha je přehledně uspořádaná. V obsahu je foto každého jídla. Recepty jsou rozděleny podle náročnosti: * jednoduchý recept, ** pro zkušeného amatéra i zdatného profíka, *** velmi náročný recept, důležité je přečíst si recept několikrát. Na náročné recepty je třeba vyhradit dostatek času. Příprava paštiky s foie gras v máslovém těstě podle Paula Bocuse trvá 3 dny s technologickými přestávkami, tak jíte až čtvrtý den. V úvodní kapitole-Bez čeho se neobejdeme jsou recepty na vývary, demi glace, oleje, majonézy a gely. Následují bezmasá jídla a inspirace z Francie podle Paula Bocuse se kterým se i setkal. Dále jsou jednohubky a jídla s houbami. Řadu jídel z táborské restaurace Mace doplňují na konec recepty Můj styl. Na úplný konec jsou oblíbené ředkvičky, které velice rád používá.

Svatek se společně se svým týmem zaměřuje na českou gastronomii z čerstvých lokálních surovin v moderním a odlehčeném pojetí. Jejich filozofii je návrat k přírodě, úcta ke zdraví a rozumu a svoboda myšlenek.

Svatek spolupracuje s naším největším výrobcem porcelánu pro gastronomii G. Benedikt. Porcelán pro gastro je oproti domácenskému pevnější a má i jiné tvary, jsou stohovatelné hrníčky, polévkové misky, talíře. Porcelán má speciální glazuru, která celý povrch zpevňuje, navíc okraje jsou zakulacené, aby odolnost vůči nárazu byla co největší. V restauracích porcelán vydrží 10 až 15 let bez problémů jak z hlediska glazury, tak z hlediska pevnosti.

Pár slov o autorovi

Martin Svatek se vyučil v Pelhřimově. Po prvních zkušenostech v kempu Knížecí rybník a absolvování vojenské služby nastoupil v táborském hotelu Mašát, kde rostl pod skvělým šéfkuchařem Pavlem Dautem. Následovala restaurace Atrium a první zkušenosti na kuchařských soutěžích. Se svým kuchařským parťákem Pavlem Novákem se pak pustil do vlastní restaurace U Kalicha. Jeho velkým vzorem byl Paul Bocuse, nejslavnějším kuchařem nové generace francouzských velikánů. V mládí ho sledoval v německé televizi. Později se s ním setkal osobně v Bocusově restauraci v Lyonu. Nyní je šéfkuchařem restaurace Mace, která sídlí v hotelu Palcát v Táboře. Nevíte, co znamená název restaurace a odkud se vzal? Název restaurace Mace, doslovně přeloženo z angličtiny jako Palcát odkazuje na jméno hotelu, kde se restaurace nachází. Je dlouholetým členem Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a je držitelem mnoha zlatých, stříbrných i bronzových medailí z celého světa. Byl porotcem kuchařské soutěže Česko na grilu na TV Prima. Vařil v New Yorku diplomatům a odvezl si odtud ponaučení, že jednoduchá česká jídla obstojí i na zahraničních talířích. V roce 2015 vydal vlastní kuchařku Česká kuchyně, lehká a elegantní. Jeho druhou kuchařskou knihou je Život v kuchyni.

Křest

V knihkupectví Luxor knihu pokřtili: zpěvačka Marta Jandová, herec, hudební skladatel, zpěvák, textař a producent Ondřej Gregor Brzobohatý, šéfkuchař, gastronom, podnikatel, autor kuchařek a moderátor Zdeněk Pohlreich a moderátor a účastník soutěže Survivor Tomáš Zástěra

Jaromír Hampl Zdroj a Foto: EUROMEDIA GROUP, M. Svatek, J. Hampl