Natočte mi…zmrzlinu! Prodej točené se rok od roku zvyšuje

S vysokými teplotami se otevřely i stánky s točenou zmrzlinou. Jde o okamžik, na který čekají malí i velcí vyznavači zmrzlé pochoutky. Jen v patnácti stáncích hypermarketů Globus, které si vyrábí zmrzliny samy dle vlastních receptur, se točené zmrzliny prodalo loňské léto na 300 tisíc porcí. Jaké vévodí našich chutím? A preferujeme mléčné zmrzliny nebo sorbety?

Dle Eurostatu se v roce 2020 v Evropě vyrobilo na tři miliardy litrů zmrzliny. Žebříčku vévodí Německo, kde se produkuje celá třetina z tohoto množství. V Česku se v roce 2020 vyrobilo 36 milionů litrů zmrzliny. Na každého Čecha připadlo podle německého serveru Statista.com ve stejném roce průměrně 11,24 kilogramů.

Stovky tisíc zmrzlin, zájem o točenou roste

V loňském roce jsme v sezóně od května do září prodali téměř 300 tisíc porcí točené zmrzliny a k tomu ještě 250 tisíc porcí kopečkové zmrzliny v našich Café. Což je o 20 procent víc než v roce 2020. Letos by mohl zájem vzrůst o dalších 15 procent, záleží na počasí,“ říká Pavel Meduna, vedoucí výroby a prodeje cukráren a pekáren Globusu, kde vlastní zmrzlinu vyrábějí.

Vyhrají mléčné nebo sorbety?

Na počasí záleží nejen, zda se bude zmrzlina prodávat, ale také to, jaké jsou preferované. „Poměr je přibližně 60 % mléčných a 40 % sorbetů. Sorbety však výrazně ovlivňuje počasí. Pokud bude opravdu horké léto, předpokládám, že se může poměr otočit,“ říká Pavel Meduna. Tomu může napomoci i novinka, kterou do nabídky zařazuje, jde o osvěžující sorbet ananas.

Jestli si dát tu nebo onu příchuť, řeší téměř každý. A rozdíly v jejich oblibě jsou i kraj od kraje. Každý region v České republice totiž má svou pomyslnou „jedničku“. V Liberci to je levandulovo-borůvková, v Karlových Varech milují čokoládovou, České Budějovice zase mléčnou jahodovou. V Praze „frčí“ všechny příchutě točené zmrzliny.

Nejoblíbenější mléčné zmrzliny Globus:

  1. Vanilková
  2. Jahodová
  3. Čokoládová
  4. Slaný karamel
  5. Kyselé jablko

Sorbety si pak vedou v Globusu takto:

  1. Malina
  2. Černý rybíz
  3. Jahoda
  4. Hruška

Z čeho se vyrábějí zmrzliny v Globusu

V cukrářstvích hypermarketů Globus se dělá letos osmnáct zmrzlin dle vlastní receptury. Klasické zmrzliny obsahují plnotučné mléko, cukr, pasty, ovoce a přírodní extrakty. Do banánové patří čerstvé banány, jahodovou tvoří z 40 % jahody. Chuť vanilkové je dosažena použitím extraktu z vanilkových lusků. Sorbety jsou tvořeny hlavně ovocnou složkou, většinu surovin sorbetů dodává do Globusu výrobce z Moravy.

Příchutě točené zmrzliny Globus:

  • Vanilková

  • Čokoládová

  • Extra tmavá čokoláda

  • Lískový oříšek

  • Jahodová

  • Banánová

  • Mango

  • Červený grep

  • Slaný karamel

  • Pomerančová

  • Kyselé jablko

  • Levandulovo-borůvková

  • Meruňková novinka 2021

  • Sorbet máslová hruška novinka 2021

  • Sorbet černý rybíz novinka 2021

  • Sorbet malina novinka 2021

  • Sorbet jahoda novinka 2021

  • Sorbet ananas novinky 2022

Pro více informací kontaktujte, prosím:

Aneta Turnovská, Globus Lucie Kovandová

Tel.: 739 348 194 Tel.: 604 855 754
e-mail:
a.turnovska@globus.cz e-mail: lucie@luciepr.cz