Vánoční marokánky od Mlékárny Valašské Meziříčí

Med, datle, ořechy, kakao, vanilka … ano Vánoce jsou za dveřmi. A s nimi tvořivé pečení s Mlékárnou Valašské Meziříčí. Ta se snaží zakomponovat své výrobky do celé řady receptů a tipů do Vás. Čerstvá smetana z Valašska ke šlehání totiž pokrmy nebo pečené lahůdky dokonale zjemní a dodá jim tu správnou poctivou chuť. Nejinak tomu je i u Vánočního tipu v podobě Marokánek. Marokánky pochází původně ze severní Afriky. Jedná se o sladké placičky arabského původu. Dnes je ale zná celý svět. Rozhodně se jedná o zdravější variantu cukroví, protože jako sladidlo je v nich použit právě med a sušené či kandované ovoce.

Výborně v Marokánkách chutnají také ořechy, které jsou rovně podobně jako med a ovoce našemu zdraví prospěšné. Tento druh cukroví nám dovoluje být navíc i kreativní, protože můžeme použít připravený recept nebo do něho dát to, co máme rádi my sami. Recept na Vánoční marokánky Ingredience: Čerstvá smetana z Valašska ke šlehání 150 g cukru 40 g másla 2 lžíce medu 200 g ořechů (mandle, pistácie, pekany) 60 g hladké mouky 200 g kandovaného ovoce 350-400 g hořké čokolády

Postup: Do hrnce nalijeme smetanu, přidáme máslo a cukr, a za stálého míchání přivedeme k varu. Mícháme do zhoustnutí. Přidáme med, nasekané ořechy a kandované ovoce, vaříme na mírném plamenu další 3 minuty. Poté směs stáhneme z ohně a vmícháme mouku a promícháme. Na plech s pečicím papírem lžící tvarujeme marokánky, necháme mezi nimi rozestupy. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C 10–15 minut dozlatova. Po vychladnutí je potřeme rozpuštěnou čokoládou a necháme zatuhnout. Uložíme na chladné místo nebo rovnou servírujeme. Podle velikosti vyjde 20-25 ks. Doba přípravy je přibližně 60 minut.

Mlékárna Valašské Meziříčí Vám přeje krásné a sladké Vánoce