Zdravé velikonoční pečení

Jaro je jedním z nejkrásnějších období roku. Příroda srší energií, rodí se nový život, všechno kvete a raší. Symbolem jara jsou Velikonoce, spojující v sobě pohanské i křesťanské zvyky a obyčeje, ať už jsou to vejce obarvená na červeno jako symbol lásky či mazanec coby symbol slunce, které opět nabírá na síle.

Po dlouhé zimě je náš organismus obvykle unaven a vyčerpán, proto je právě na jaře mimořádně důležitý přísun zdravých a kvalitních surovin, které nás nezatěžují chemií, ale naopak nám pomohou s jarní regenerací a očistou. Sázka na bio je tou největší jistotou, ať už budete připravovat mazance, jidáše či další dobroty, které máme spojeny s velikonočními svátky.

Proto potěší speciální limitovaná edice špaldové mouky v bio kvalitě připravená právě pro pečení mazanců. Tu na velikonoční trh dodala společnost Probio – prestižní výrobce biopotravin, který v letošním roce oslaví 30. výročí od svého založení.

Produktové tipy z velikonoční kolekce:

Mouka na špaldový mazanec, velikonoční kolekce

Tato mouka je vyladěná tak, aby v ní byl optimální poměr mouk – celozrnné špaldové, pšeniční hladké a polohrubé. Celozrnná špaldová pro vlákninu, minerální látky, tuky z celého zrna špaldy. Ale pro náročnější pečení, jakým mazanec je, aby těsto dobře kynulo a drželo výšku pečiva a mělo dobrou strukturu a kyprost jsou pak dodané pšeničná hladká a polohrubá. Většinou se peče z celé bílé mouky, ale Probio se snaží uvádět recepty obohacené celozrnnou moukou, protože obecně máme málo vlákniny a mikroživin. A pokud tedy vybrat celozrnnou mouku, pak určitě kvalitnější špaldu, která je živinově výhodnější.

Na mazancovou mouku a vlastně na všechny špaldové mouky používáme pouze původní, ryzí odrůdy pšenice špaldy. Špalda je jedna z nejstarších původních obilovin. Je nutričně bohatší. Obsahuje více bílkovin, minerálních látek, vitamínů skupiny B a její vláknina je lépe a snáze stravitelná.

Cena 41,- / 1 kg

Mandle celé PROBIO, velikonoční kolekce, cena 121,- / 300 g

Rozinky PROBIO, velikonoční kolekce, cena 28,- / 200 g

Cukr moučkový PROBIO, velikonoční kolekce, cena 48,- / 400 g

Velikonoční mazanec

35 g droždí

180 ml mléka

500 g mouky na špaldový mazanec Probio

100 g cukru třtinového moučkového Probio + 1 lžička na kvásek

100 g másla

Špetka mletého muškátového oříšku

70 g rozinek Probio naložených v rumu + 1 lžíce rumu z rozinek

3 žloutky

Vejce na potření

Mandle Probio nasekané na plátky na posypání

Postup:

Droždí nasypejte do mističky a promíchejte se lžičkou cukru. Ohřejte mléko, aby bylo teplé  –  ne horké – a přilijte asi ¼ k droždí. Přidejte trošku mouky a vidličkou prošlehejte. Nechte pod utěrkou vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 – 20 minut.

Do zbytku mléka vložte na kousky pokrájené máslo a ještě trochu zahřejte, aby se v něm máslo dobře rozpouštělo.

Mouku ve větší nebo hnětací míse smíchejte s cukrem, muškátovým oříškem a rozinkami. Přidejte vzešlý kvásek. Zkontrolujte mléko s máslem, zda není příliš teplé a rozšlehejte v něm žloutky. Přilijte do mísy a zpracujte těsto. 

Těsto nechte hodinu kynout na teplém místě pod utěrkou. Poté překlopte na lehce pomoučenou pracovní podložku. Na pomoučení použijte trochu kterékoliv hladké mouky – světlé či celozrnné. Z těsta vypracujte bochánek a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Nařízněte na mazanci křížek a nechte 15 minut kynout na plechu.

Poté potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mandlemi. Pečte nejdříve zprudka při 200 °C (horkovzduch). Po 10 minutách teplotu snižte na 170 °C  a dopékejte 30 minut.

 

Velikonoční zajíčci z kynutého těsta

12 zajíčků

500 g mouky na špaldový mazanec Probio

30 g droždí

200 ml mléka

80 g másla

30 g cukru třtinového moučkového Probio

1 vanilkový cukr

2 žloutky

Vejce na potření

 

Postup:

Droždí nasypejte do mističky a promíchejte se lžičkou cukru. Ohřejte mléko, aby bylo teplé  –  ne horké – a přilijte asi ¼ k droždí. Přidejte trošku mouky a vidličkou prošlehejte. Nechte pod utěrkou vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 – 20 minut.

Do zbytku mléka vložte na kousky pokrájené máslo a ještě trochu zahřejte, aby se v něm máslo dobře rozpouštělo.

Mouku ve větší nebo hnětací míse smíchejte s oběma cukry. Přidejte vzešlý kvásek. Zkontrolujte mléko s máslem, zda není příliš teplé a rozšlehejte v něm žloutky. Přilijte do mísy a zpracujte těsto. 

Těsto nechte tři čtvrtě až hodinu kynout na teplém místě pod utěrkou.

Těsto přendejte na pracovní podložku a vyválejte váleček. Odkrojte z něj 12 stejně velkých kousků. Z každého nejdříve odkrojte malý kousek těsta a poté z větší části těsta vyválejte hada dlouhého 28 – 30 cm. Konce vyválejte do špičky. Z malého kousku těsta vyválejte slabého hada a udělejte z něj uzlík. 

Z delšího pramenu utvořte pomyslné písmeno U a do jeho zaoblení vložte uzlík – jako ocásek. Kolem něj stočte konce k sobě, přetočte přes sebe a špičaté konce nechte volné – budou představovat ouška.

Zajíčky položte na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem.

Pečte při 180 °C (horkovzduch) 25 minut.